Голова Парламенту Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА» у п’ятницю наголосив, що наступного пленарного тижня лютого-місяця Верховна Рада розгляне законопроект про мову («Про забезпечення функціонування української мови як державної», № 5670), ухвалений у першому читанні.

Голова Верховної Ради нагадав, що перед Новим роком профільний комітет ухвалив рішення, «провів дуже професійну і дуже масштабну роботу, фактично вже є узгодження розгляду усіх правок». «Зараз Комітет і Головне юридичне управління Апарату вже на завершальному етапі доопрацювання, адже це дуже об’ємний законопроект, подано 2500 правок, і я переконаний, що у наступні два міжпленарні тижні комітет буде мати час і змогу завершити спільно з Апаратом Верховної Ради цей документ», - сказав А.Парубій і наголосив, що це дасть йому підставу поставити документ на розгляд Парламенту.

Голова Парламенту зауважив, що наступного пленарного тижня також буде запропоновано пройти ще й блок безпеки і оборони, до якого цього тижня не встигли дійти, але відразу після того він запропонує і оголосить блок питань культури, в якому буде закон про мову.

А.Парубій зазначив, що можливо цей законопроект не буде розглянуто за один день – «розгляд правок може тривати кілька днів, весь час дуже важко передбачати як довго, тому що невідомо, наскільки автори правок будуть активними, наскільки будуть наполягати на них». Водночас, за його словами, це вже буде мати менше значення: «Коли Парламент увійде в розгляд закону про мову, то ми маємо по ньому прийняти рішення». «Не ставити жодного іншого законопроекту, жодної іншої ініціативи, поки Верховна Рада України не прийме рішення по закону про мову», - наголосив він.

А.Парубій переконаний, що це буде позитивне рішення, водночас він пообіцяв докласти максимальних зусиль до мобілізації народних депутатів: «Я буду звертатись до усіх народних депутатів – повідомлятиму про день і час розгляду питання, запрошуватиму у той день і в ту годину бути в залі Верховної Ради України, я буду закликати і публічно повідомляти, що участь є обов’язковою для кожного, бо це одне з фундаментальних питань українського буття – і ця відповідальність сьогодні є перед нами».

Голова парламенту нагадав «той день і той розпач», коли приймали закон Колісниченка-Ківалова, коли він всіма силами намагався не допустити прийняття «русіфікаторського» закону. «Тоді був відчай. Було відчуття відчаю. Я боровся, але не вдавалося досягти результату. Сьогодні є шанс для результату. Сьогодні є час не відчаю і не плачу, сьогодні є час творити, сьогодні є час будувати. І цей закон – це один з глибоких фундаментів українського дому. І тому це одне з найважливіших рішень. Я впевнений, що ми знайдемо порозуміння в залі, і зможемо підтримати Закон про мову, зможемо ввести його вдію – і це буде історичним рішенням», - підкреслив Голова Верховної Ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31