Голова Верховної Ради України Андрій Парубій назвав історичним перший пленарний тиждень десятої сесії. Він нагадав в інтерв’ю телеканалу «РАДА» у п’ятницю, що початок пленарної  роботи проходив під гаслом деяких аналітиків, що сесійна зала у передвиборчий період не буде працювати. А.Парубій зазначив, що для нього було дуже важливо, щоб із самого початку нової сесії налаштувати і зал на роботу, і з самого початку продемонструвати, що Верховна Рада залишається осередком стабільності і ефективної роботи. Тому, за його словами, перше засідання було розпочато з важливих питань - конституційних змін.

Голова Парламенту повідомив, що загалом за тиждень було ухвалено десять рішень: чотири закони в цілому і шість постанов. «Кожен з цих законів має величезну вагу і дуже об’ємний – згідно закону по кожному з них потрібно було пройти повну процедуру», - сказав він.

Найважливішим питанням серед ухвалених рішень і взагалі за всю каденцію Голова Парламенту назвав остаточне голосування щодо затвердження змін до Конституції України, як незворотнього, - по стратегічному напрямку нашої зовнішньої політики - про вступ до ЄС і НАТО. За його словами, звичайний закон було б дуже просто змінити, водночас 335 голосів конституційної більшості означають незворотність європейського шляху України. «Для мене було великою подією і великим щастям, що я долучився до цього процесу як Голова Верховної Ради України», - наголосив А.Парубій.

Голова Парламенту подякував Президенту України за цю ініціативу і привітав всю Україну з тим, що напередодні п’ятої річниці Майдану було виконано одне з головних завдань Майдану, нагадавши, що Майдан і розпочався саме з того, що уряд Януковича-Азарова відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. «Фактично ми пройшли цей шлях і закріпили його в Конституції, чим і підтвердили, що наші мрії і візії, про які ми говорили на Майдані, неухильно втілюємо у життя», - підкреслив він.

Швидке підписання ухваленого законопроекту про затвердження зовнішньополітичного курсу у Конституції Голова Верховної Ради пояснив тим, що «не потрібно відтягувати з підписанням документів такої ваги, водночас і конституційний процес має окрему, інакшу процедуру, аніж будь-який закон і не передбачає внесення постанов на відхилення чи заперечення на голосування, що й дало підстави підписати рішення у день голосування».

Для народних депутатів, наголосив він, «це також було важливою подією: 335 голосів показали, що незважаючи на передвиборчу кампанію і політичне протистояння, під час ключових викликів перед країною усі проєвропейські сили об’єднуються, всі стають плече до плеча і відставляють убік всі політичні дискусії». «Народні депутати продемонстрували не лише незворотність, а й недопустимість відтягування цього політичного рішення. Я впевнений, що Президент України підпише це рішення невідкладно», - наголосив Голова Верховної ради України.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30