Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час виступу у Міжнародній Дипломатичній академії з доповіддю на тему «Україна, зовнішні та внутрішні виклики» акцентував особливу увагу на необхідності розробки ефективних і дієвих механізмів подолання корупції в Україні.

Інформуючи слухачів академії про перебіг реформ, що відбуваються в Україні практично в усіх сферах суспільного життя в умовах російської агресії, А.Парубій підкреслив, що найважливішою реформою для України є антикорупційна. «На жаль, у нас, як пострадянської держави, корупція як рак, отруїла всі сфери суспільного життя. На жаль, дуже багато представників старої еліти ще є заражені цією хворобою. І для нас дуже важливим і принциповим є зробити ефективні і дієві механізми для боротьби з корупцією», - наголосив він.

Голова Парламенту розповів, що буквально після революції було прийнято рішення про створення НАБУ – незалежного агентства боротьби з корупцією. Він поінформував, що був створений інститут спеціалізованого антикорупційного прокурора, що всі ці органи утворилися «як повністю незалежні, під дуже пильним контролем комісії, в яку входили наші партнери-європейці і партнери США». А.Парубій підкреслив, що створене електронне декларування в Україні є одним із найбільш відкритих у світі. «Кожен чиновник має відверто і відкрито декларувати всі свої доходи і всі свої покупки. Але нам бракувало однієї ланки, тому що НАБУ починало впровадження, коли САП передавав впровадження в суд, і, на жаль, багато з цих справ не доходило до логічного завершення», - зауважив він.

А.Парубій зазначив, що тільки за останній рік із 138 подань, які дали наші антикорупційні органи, 50 подань залишилися в судах і не мають жодного продовження і перспективи. «Для нас було вкрай важливим завершення антикорупційної реформи і створення антикорупційного спеціалізованого суду, який був би останньою ланкою в цій антикорупційній структурі, яку ми створили», - додав він.

Коментуючи перебіг дискусії з приводу застережень щодо створення Антикорупційного суду, Голова Верховної Ради України повідомив, що «залучив до цього процесу Венеційську комісію і спеціалістів, щоб вони помогли виробити і визначити правильний механізм утворення і виборів суддів Вищого антикорупційного суду». Він з гордістю повідомив, що кілька днів тому, у четвер Парламент остаточно ухвалив закон про Вищий антикорупційний суд. «Більш того, ми прийняли його конституційною більшістю, 315 депутатів із 425, які були в залі. Спільно голосували як фракції коаліції, так і фракції опозиції, об’єднавшись в цій ідеї – необхідності створення цього суду, продемонструвавши волю України і українського суспільства до реформ», - зауважив А.Парубій.

За його словами, за кожною із реформ стоїть дуже кропітка і важка підготовча робота, пошук компромісу і консенсусу. Водночас, він переконаний, що Україна, ставши в напрямку реформ, і, найголовніше, ставши в напрямку євроінтеграції, твердо і рішуче йде цим курсом, ні на йоту не змінюючи цього напряму. «Наша ціль – це відновити суверенітет  і територіальну цілісність нашої країни. Це – євроінтеграція і вступ нашої країни в ЄС. І тому на Майдані поруч з нашими блакитно-жовтим прапором висить прапор ЄС, тому що для України євроінтеграція в ЄС – це дорівнює незалежність. Бо цінності, за які ми стояли на Майдані, це також і цінності, які подарувала світові Франція, тому ми і надалі сподіваємось на підтримку Франції, на партнерство вашої країни. І я впевнений, що спільними зусиллями ми доб’ємося і безпеки, і добробуту для наших громадян, і мирного неба над нашими головами», - зазначив Голова Українського парламенту.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 13:30