Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу Рада у п’ятницю зазначив, що ухвалення Виборчого кодексу у першому читанні на цьому пленарному тижні – це, перш за все, вимога усіх політичних сил, що йшли в український парламент на вибори зі своїми програмами, обов’язковим пунктом яких було реформування виборчої системи.

А.Парубій нагадав, що було запропоновано п’ять варіантів виборчих законів: «Ми дуже довго йшли до цієї події – відбулось сім фундаментальних засідань по дві – три години, на кожному детально аналізували по одному законопроекту, дивились, наскільки він буде компромісним в залі».

Голова Парламенту повідомив, що розуміли складність виходу на позитивне голосування, тому що «мажоритарники», які складають половину парламенту, завжди критично ставитимуться до нової системи. Тим не менше, було ухвалено рішення виставити всі закони на розгляд Верховної Ради України, аби вона визначилась з варіантом, розуміючи, що разом з тим це дало б змогу побачити, які з тих законів отримають найбільшу підтримку у залі.

А.Парубій повідомив, що переконував народних депутатів голосувати за виборчий кодекс, у якому він є автором – це виборчий кодекс про відкриті списки. Він зауважив, що співавторами були народні депутати Л.Ємець і О.Черненко, але «головною розробкою займалась найкраща група українських експертів, серед яких Юрій Богданович Ключковський». 

На переконання Голови Верховної Ради, цей кодекс уніфіковує всі системи виборів – не лише до Верховної Ради, а й до місцевих рад. «Він найбільш досконалий і найбільш системний», - наголосив А.Парубій, додавши, що «сама дискусія була гарячою, бо питання розглядали за повною процедурою, і звичайно, тримали кулаки за результати голосування». «Поява на табло цифри 226 означало, що розпочато шлях реформування виборчої системи», - підкреслив він.

А.Парубій зауважив, що попереду ще непроста дискусія, зокрема і з приводу великої кількості поправок, і окремо по системі виборів на місцевих рівнях влади, виборів до Верховної Ради. Водночас, за його словами, тим «законом закладено базу і основу». «Тепер і на рівні робочої групи, і на рівні комітетів є на що опиратись, є що брати за основу під час підготовки до другого читання. Сподіваюся, що цей шлях пройдемо і зможемо реформувати виборчу систему», - сказав він.

Також на думку Голови Парламенту, друге читання характерне тим, що будь-який комітет і будь-який депутат може подавати поправки. Але база, сам принцип, сама система залишиться – це відкриті списки, коли кожен громадянин України, ідучи на вибори, буде голосувати не лише за партію, а і за перелік кандидатів від кожної запропонований партії, обирати, кого він підтримує у себе на окрузі. «Кожний громадянин матиме можливість вибрати політичну партію і матиме повний перелік кандидатів від політичної партії, визначаючи, хто з кандидатів має представляти цю партію у Верховній Раді України», - сказав він.

А.Парубій переконаний, що «це створює унікальні соціальні ліфти, особливо для молодих, активних і дієвих політиків». «Це дуже потужна система соціального ліфту - залучення нових людей і нових сил до політичної системи, до участі у Верховній Раді, до самої системи прийняття рішень. Вона непроста, і під час голосування буде складніше голосувати, аніж зараз, коли можна поставити просто галочку. Але разом з тим є величезна кількість переваг, - наголосив він і додав. - Можуть вноситись поправки, зокрема, щодо відсотка прохідного бар’єру. З цього приводу може бути окрема дискусія. Може бути запропонований інший прохідний бар’єр для політичних партій. Головним чином, зможуть змінюватись технічні речі, але головне - фундаментальний системний підхід має бути збережений до другого читання».

Дискусія щодо долі мажоритарників і їхнього спротиву, за словами Голови Парламенту, непроста і не має легкого рішення. На його думку, під час дискусії окремі важливі моменти необхідно дуже професійно і детально пояснити усім народним депутатам для забезпечення позитивного голосування. «Звичайно, не передбачаю простої дискусії і простого рішення. Водночас, приклад позитивного голосування по медичній реформі дає можливість сподіватись на позитивний результат», - зазначив А.Парубій.

***

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00