В рамках Другої Міжпарламентської конференції "Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО" проведено спеціальну експертну дискусію щодо формування регіональної відповіді на дезінформацію.

Відкриваючи захід, депутат Європарламенту, співголова Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ Ребекка Хармс зазначила, що подібна дискусія вже відбувалася кілька років тому. І тоді, як і сьогодні, питання інформаційної безпеки та кібербезпеки залишається надзвичайно актуальним. Під час сьогоднішньої дискусії, за її словами, акцент буде зроблено на проблемі боротьби з фейковими новинами.

Представник Проекту комп’ютерної пропаганди при Оксфордському Інтернет-інституті Саманта Бредшо під час своєї доповіді наголосила, що використання інформаційних маніпуляції не є новинними технологіями. В той час як використання телерадіомовлення з метою маніпуляцій є звичним механізмом, використання соціальних медіа набирає все нових обертів для впливу на цільові аудиторії. З цією метою застосовуються дедалі більше нові технології і держава має працювати на випередження та інвестувати у посилення сфери інформаційної безпеки, наголосила вона.

У свою чергу, співзасновник StopFake.org Марго Гонтар зауважила, що досвід чотирьох років, який має Україна в результаті гібридної агресії з боку РФ має бути використаний для побудови оборонної стратегії. "Головний висновок, який я для себе зробила в результаті проведених мною досліджень – головна ціль поширення дезінформації з боку РФ: не переконати тебе змусити повірити у щось, а дезорієнтувати тебе". Прикладом таких технологій, на переконання Марго Гонтар, може бути ситуація з МН17, коли вони намагалися поширити начебто власні докази та власну версію. Головна ціль того - дезорієнтувати та зробити неможливим процес встановлення винних у цій авіакатастрофі.

У ході проведеної дискусії експерти проговорили шляхи протидій потенційним та реальним загрозам інформаційної агресії з боку РФ, а також важливість проведення просвітницької роботи з молоддю в школах та університетах для того, щоб молоде покоління було підготовленим та мало здатність ідентифікувати можливі маніпуляційні технологій з боку РФ, зокрема у соціальних мережах.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Друга Міжпарламентська конференція”

09 червня 2018 16:45
09 червня 2018 16:15
09 червня 2018 14:30
09 червня 2018 12:28
09 червня 2018 11:16
09 червня 2018 10:49
09 червня 2018 10:48
09 червня 2018 10:47
09 червня 2018 10:46
09 червня 2018 10:44