Італія підбиває попередні результати виборів – більшість голосів отримали політичні сили, що входять до так званого табору «євроскептиків». Лідером перегонів став популістський «Рух 5 зірок». До цієї умовної коаліції також увійшли націоналістична партія «Ліга півночі» та партія «Брати Італії». Разом вони мають більше половини місць в парламенті і, вочевидь, відіграватимуть не останню роль при формуванні нового уряду.  Передвиборчі програми цих політсил були більше орієнтовані на внутрішньоіталійські питання, тому зараз зарано говорити про те, як в подальшому розвиватимуться відносини Україна-Італія. Проте, зважаючи на попередні заяви та дії представників цих політичних сил, можна очікувати посилення проросійських настроїв у владних коридорах Італії.

Разом із тим не слід забувати, що Італія, а саме її Міністр закордонних справ, у 2018 році головує в ОБСЄ. Якими не були б політичні поглядами нового міністра, для ОБСЄ врегулювання ситуації на Сході України є пріоритетним, тому перебуваючи на посаді він буде в курсі реального стану справ на Донбасі, а отже, про це знатиме і весь уряд.

Нам же на рівні міжпарламентської групи дружби Україна-Італія треба буде вибудовувати нові відносини вже з новообраними колегами. Надійним підґрунтям у цьому стане підписаний минулого року Меморандум про співпрацю між Палатою депутатів Італійської Республіки та Верховною Радою України. Він вивів наші відносини на новий інституційний рівень. Знаково, що Україна стала лише 26 країною, з якою італійські законодавці підписали подібний Меморандум.

Наприкінці минулого року наша група дружби вже визначилась з пріоритетними напрямками співпраці, призначивши за них відповідальних народних депутатів. Таким чином, Сергій Алєксєєв, голова міжпарламентської групи дружби Україна, окрім загальної координації роботи групи дружби відповідає за співпрацю в політико-правовій сфері, Оксана Корчинська – за медичну та соціальну сферу, Ніна Южаніна – за співпрацю у фіскальному, митному та економічному напрямках. Анна Романова курує напрямок туризму, молоді та спорту, культури, а Ольга Бєлькова відповідає за співпрацю в енергетичній сфері та залучення досвіду використання альтернативних джерел енергії. Сподіваюсь, після остаточного підбиття підсумків виборів, італійська сторона також визначиться зі своїми пріоритетними напрямками та відповідальними за них і ми зможемо продовжити співпрацю.

І важливість такої співпраці важко переоцінити, адже зараз Італія є третьою за розміром економікою єврозони, а отже має вплив на політику ЄС. Крім того, за підсумками минулого року експорт українських товарів до Італії перевищивши загальний експорт до Франції, Великої Британії, США, Канади та Японії, саме тому для нас важлива і економічна складова співпраці.

С.Алєксєєв висловив сподівання, що після цих виборів зберігатиметься і надалі позитивна динаміка розвитку наших двосторонніх відносин Україна-Італія.