Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з представниками Бюджетного комітету німецького Бундестагу. Вони приїхали до України, щоб оцінити ситуацію на місці та зрозуміти, в яких сферах Україна найбільше потребує підтримки. Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Німеччині та німецькому народу за допомогу Україні. «Ми сподіваємось, що ця допомога не просто не зменшиться, а навпаки - зростатиме, бо ми її дуже потребуємо. Йдеться і про зброю, щоб мати змогу захищати себе, а також про адвокацію України у світі та підтримку на шляху євроінтеграції», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Щодо прогресу на шляху до ЄС - вона висловила сподівання, що переговорну рамку з Україною Євросоюз ухвалить вже у червні цього року. І тоді Україна зможе зосередитися на тому великому масиві завдань, який має виконати.

Щодо збройних потреб - голова Комітету наголосила, що Україна гостро потребує засобів для оборони у повітрі, бо росія щодня вбиває українців і знищує енергетичну інфраструктуру. Також вкрай потребує артилерійських снарядів. Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила важливість двосторонньої безпекової угоди між Україною та Німеччиною. Водночас, вона наголосила, що жодним чином двосторонні угоди не можуть розглядатися, як замінник членства України в НАТО. «Лише членство України в Альянсі може гарантувати не лише нашу безпеку в довготривалій перспективі, а й безпеку всього континенту та збереження міжнародного правопорядку. Ми розуміємо, що наразі немає апетиту запрошувати Україну в НАТО, але, з моєї точки зору, це велика помилка», - сказала голова Комітету.

Вона приділила велику увагу потребі захисту енергетичної інфраструктури України. За словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, на початку повномасштабного вторгення росія, атакуючи енергосистему, зосереджувалася здебільшого на системах передачі енергії. Тому Україні вдавалося досить оперативно знаходити ресурси і можливості ремонту пошкоджених об’єктів. Сьогодні ж рф атакує джерела - знищує генерацію електроенергії. Голова Комітету наголосила, що для захисту української енергетичної інфраструктури потрібна одностайність в ЄС щодо підтримки німецької ініціативи з надання Україні ППО. Бо саме захист у повітрі є ключовим. Також, за її словами, Україна потребує інвестицій і підтримки у відбудови енергоінфраструктури як для державних, так і приватних гравців. Не менш важливим, на думку голови Комітету, є санкційний тиск на рф, зокрема, запровадження санкцій проти російського енергетичного гіганта росатом.

Під час зустрічі також ішлося про внутрішньополітичні процеси в Україні. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що навіть в умовах воєнного стану державна система залишається повністю функціональною. Водночас, на думку голови Комітету, перезавантаження потребує взаємодії між гілками влади. «Потрібно вийти на новий рівень комунікації і якісної співпраці між Парламентом-Урядом і Президентом», - сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

19 травня 2024 14:00
19 травня 2024 13:30
19 травня 2024 13:15
19 травня 2024 13:00
19 травня 2024 12:30
19 травня 2024 12:00
18 травня 2024 09:15
18 травня 2024 09:00
17 травня 2024 17:53
17 травня 2024 17:51