Повномасштабна російська агресія дала зрозуміти, що Україні треба терміново змінювати житлову політику й запроваджувати в цій сфері сучасні європейські підходи. Зараз у парламенті триває робота над законопроєктом щодо засад житлової політики, де, зокрема, буде прописаний механізм роботи соціального житла.

Про це розповіла народна депутатка, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

«Ми напрацювали законопроєкт «Про основні засади житлової політики», який має прийти на заміну Житловому кодексу. Наразі документ перебуває на розгляді в нашому Комітеті. Ми проводимо масштабні публічні обговорення, і вже було три раунди таких обговорень. Залучаємо всіх: органи місцевого самоврядування, людей, що десятки років стоїть у чергах, представників міжнародних організацій, які працювали в робочій групі. Ми збираємо всі пропозиції, щоб перед реєстрацією закону максимально додати до нього думки всіх стейкхолдерів», - поінформувала парламентарій.

За її словами, у законопроєкті буде нарешті прописаний механізм роботи соціального житла.

«Станом на сьогодні наші міста, муніципалітети, громади не мають жодного фонду житла, який би вони могли використовувати для ВПО, для людей, які втратили житло через аварію, катастрофу тощо. І коли ми говоримо про соціальне житло, то йдеться про те, що воно буде у власності громад, які ним розпоряджатимуться, керуватимуть цим житловим фондом, будуть надавати його в соціальну оренду за ціною, що залежатиме від прибутків родини, яка має потребу в такому житлі», - зазначила народна депутатка.

Вона додала, що Європейський інвестиційний банк за підтримки Європейської комісії розглядає можливість запровадження в Україні пілотного проєкту зі створення соціального житла.

«Партнери хочуть надати 200 млн євро для наших муніципалітетів, громад, щоб була реалізація соціального житла. Щоб ще до ухвалення закону створити подивитися, як працюватиме механізм. Ми сподіваємося, що Європейська комісія долучиться і підтримає цей проєкт інвестиційними грантами. Отже, ми, з одного боку, міняємо законодавчу базу, а з іншого – робимо практичні кроки, які можна буде оцінити, подивитися, яким чином побудували, здали в оренду, чи вистачає коштів від оренди на утримання цього житлового фонду», - наголосила Олена Шуляк.  

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

07 травня 2024 11:44
07 травня 2024 11:34
07 травня 2024 10:57
06 травня 2024 17:33
06 травня 2024 15:13
06 травня 2024 12:57
06 травня 2024 12:49
06 травня 2024 12:37
06 травня 2024 11:46
06 травня 2024 11:19