Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав українців з рішенням Синоду Вселенської Патріархії з початком процесу надання Українській Помісній Православній Церкві Автокефалії


«Вітаю усіх з рішенням Синоду Вселенської Патріархії. Першим пунктом цього рішення оголошено про процес надання Українській Помісній Православній Церкві Автокефалії. А головне - скасовано анексію Київської Митрополії Москвою 1686 року. Це була анексія не тільки церкви – це була спроба анексії нашої пам’яті, історії і духовності. Історична правда перемогла, як це завжди буває з будь-якою імперією», - заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку засідання Погоджувальної ради, коментуючи віхові, історичні події в новітній історії України.

       А.Парубій висловив переконання, що «найближчим часом відбудеться Всеукраїнський Православний Собор у Києві, у якому візьмуть участь всі ієрархи - патріоти України, які проголосять утворення Єдиної Помісної Української Православної Церкви». За його словами, «після об'єднавчого собору в Києві, Всесвятійший Патріарх Варфоломій вручить Предстоятелю Помісної Української Православної Церкви Томос про Автокефалію»