Виступ Голови Верховної Ради України Андрія Парубія під час відкриття V-ї сесії Українського Парламенту

Шановні українці! Пановний Пане Президент!

Народні депутати України! Шановний пане Прем’єр – Міністр України, шановні члени Уряду, Голови Конституційного та Вищого судів України, високоповажні представники дипломатичних представництв, вельмишановні запрошені гості, шановні пані та панове, вітаю Вас з початком роботи чергової п’ятої сесії Восьмого скликання Верховної Ради України!

Ми маємо пам’ятати кожного дня, кожної хвилини нашої роботи: Верховна Рада – Парламент воюючої країни.

25 серпня почалася раптова перевірка боєготовності російської армії.

До кордонів України стягується величезна кількість техніки і живої сили. Офіційно все це відбувається в рамках військових навчань Кавказ-2016. До Південного військового округу перекидають армійські підрозділи навіть з Далекого Сходу.

Курортний Крим Росія поступово перетворює на суцільну військову базу.

І війна сьогодні йде не лише на нашому східному фронті, не лише у Авдіївській промзоні, у Широкіно чи Мар’їнці.

Обламавши зуби об наших кіборгів, об наших воїнів, ворог сьогодні поставив головну мету – внутрішня дестабілізація, розхитування ситуації всередині країни, блокування роботи органів влади, у тому числі Українського Парламенту.

Головна мета – кинути країну у хаос безвладдя, колотнечу перевиборів. Ця тактика Кремля не є новою. 

Колись видатний британець Вінстон Черчилль  сказав, що «народ, який не пам’ятає свого минулого, не має майбутнього».

Ми відновлюємо свою історичну пам’ять і ми пам’ятаємо своє минуле.

Наша історія кричить нам, - українці терпіли поразки не через те, що не мали воїнів. Це були поразки через внутрішні чвари і війни, починаючи з Київської Русі, війн за гетьманську булаву й взаємопоборювання в добу УНР.

І сьогодні наш споконвічний ворог знову робить усе можливе, щоб посіяти розбрат: «Divide et impera (Дівіде ет імпера)- Розділяй і володарюй».

Атака також іде на інформаційному фронті.

Для цього в Україні Росія створила і фінансує мережі інформаційних каналів, спрямованих на дестабілізацію політичної ситуації в країні.

 

Підконтрольні державі-агресору та її громадянам ЗМІ займаються свідомою дискредитацією збройних сил, української політичної системи.

І сьогодні також кинуті шалені ресурси на розхитування ситуації всередині країни.

Що ми можемо цьому протиставити?

Лише одне, – «Об’єднуйся і перемагай».

У цьому залі багато різних політичних сил, багато різних підходів і бачень щодо реформування країни, щодо зміцнення армії, але я вірю, що нас об’єднує одне: віра і бажання перемоги у війні зі споконвічним, екзистенційним ворогом – московським імперіалізмом і  бажання побудувати заможну й справедливу країну.

І це нас має об’єднати, як у цьому залі, так і за його межами.

 

Питання проекту державного бюджету.

Я переконаний, що бюджет буде внесений Урядом до Парламенту вчасно – це запорука нашого спільного успіху. У «Бюджеті-2017» ми повинні використати всі можливості для соціального захисту українців. Пріоритетом бюджету має стати забезпечення питання оборони воюючої країни.

Тут хочу згадати і привітати колектив Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. Янгеля» і Київське конструкторське бюро «Луч» з черговим успішним випробуванням нової тактичної ракети «Вільха».

Також вітаю фахівців Державного підприємства «Антонов», які розробили і представили тактичний ударний дрон «Горлиця» АН-БК-1.

Ми маємо зміцнювати наш оборонний потенціал, і це мають бути пріоритетні законопроекти. Переконаний, що тут, у сесійному залі, ми усі однодумці у цьому питанні.

 

Питання боротьби з корупцією.

Сьогодні ми будемо розглядати питання про надання згоди на затримання та арешт судді Дніпровського суду міста Києва Миколи Чауса, який замість помідорів в банках консервував хабарі, як показав обшук.

І я переконаний – що питання боротьби із корупцією теж нас усіх об’єднає. Тому що корупція – це смертельна загроза національній безпеці. У боротьбі з корупцією лежить ключ до вирішення соціальних питань. Перекривши корупційні потоки і зламавши корупційні схеми ми зможемо наповнити бюджет. Й зможемо вирішувати питання підняття соціальних стандартів.

 

Шановні колеги! Ще раз наголошу: Наш Парламент – Парламент воюючої країни!

І сьогодні ми маємо також бути свідомими того, що від нашої роботи залежить майбутнє держави.

Маємо працювати відповідально. Так, як відповідально, щохвилини ризикуючи життям, роблять свою роботу тисячі наших воїнів на фронті, як здійснюють свою місію вчителі у школах, які зустріли наших дітей 1 вересня.

Ми маємо бути відповідальні, бо на нас дивиться 45-мільйонна країна, яка сьогодні бореться із однією з найбільших мілітарних потуг світу – путінською Росією.

І впевнений, якщо ми зможемо об’єднатися заради країни, заради великої мети – ми переможемо!

Слава Україні!