День Уряду у Верховній Раді України 15 березня 2005 року

15 березня 2005, 17:29

15 БЕРЕЗНЯ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ВІДБУВСЯ ДЕНЬ УРЯДУ "ПРО СТАН ВИКОНАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО СОЦІАЛЬНОГО, МЕДИЧНОГО ТА ПЕНСІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ І ВІДЗНАЧЕННЯ 60-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ 1941-1945 РОКІВ".

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відкривши ранкове пленарне засідання, перед тим як надати слово для виступу доповідачу з цього питання, повідомив про те, що у сесійній залі присутні члени Уряду на чолі з віце-прем'єр-міністром з гуманітарних питань Миколою Томенком, а також представники органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій.

Володимир Литвин також поінформував про зміни у складі депутатських фракцій і груп, зокрема про входження народного депутата Олега Лукашука до фракції БЮТ і про входження народного депутата Анатолія Мороза до складу групи "Демократична Україна".

Дві фракції – СДПУ(о) і "Демократичні ініціативи" наполягли на оголошенні перерви у засіданні. Без її оголошення слово для виступу від фракцій було надано народному депутатові Олегу Блохіну. У своєму виступі він привернув увагу до ситуації, яка склалася навколо футбольного клубу "Динамо" (Київ).

О.Блохін зазначив, що народні депутати повинні зупинити "беззаконня, яке прикривається ширмою справедливості".

Про стан виконання законодавства щодо соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни доповідав міністр праці та соціальної політики В'ячеслав Кириленко.

У своєму виступі він наголосив, що ветерани війни становлять понад 3,8 млн. чол. З кожним роком їх чисельність стає все меншою, тому забезпечення гідного життя для цих людей набуває ще більшої гостроти та актуальності.

Міністр зупинився на основних напрямках діяльності уряду у цій сфері. Зокрема, він повідомив, що на численні прохання пенсіонерів-ветеранів щодо скасування зрівнялівки у випадку підтримки Верховною Радою змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2005 рік" новий уряд забезпечить фінансування пенсій на рівні не менше прожиткового мінімуму та розпочне її диференціацію. Подолання зрівнялівки першими відчують на собі саме ветерани війни, зокрема, розміри пенсій інвалідів війни 1, 2, 3 груп буде збільшено відповідно до 491, 451 та 421 гривні або відповідно на 60, 59 та 48 відсотків; пенсії учасникам бойових дій будуть збільшені до 401 гривні або на 41 відсоток; пенсії учасникам війни, нагороджених медалями, - до 346 гривень або на 22 відсотки; іншим учасникам війни - до 341 гривні або на 20 відсотків.

В.Кириленко також поінформував про заходи уряду, направлені на забезпечення ветеранів війни одноразовою грошовою допомогою, санаторно-курортним лікуванням, спецавтотранспортом, протезно-ортопедичною допомогою тощо.

Окремо міністр зупинився на роботі територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян. 747 районних та міських центрів надають понад сорок видів різних соціальних послуг ветеранам. У 2004 році їх послугами скористалися майже 450 тисяч ветеранів війни, а нинішнього року планується охопити цими послугами на 55 тисяч ветеранів більше, і ця цифра сягне 505 тисячі ветеранів.

Міністр позитивно відзначив таку прогресивну форму допомоги, як волонтерський рух, що останнім часом активно розвивається в Україні. У системі соціального захисту разом із фахівцями працює понад 200 тисяч волонтерів, у тому числі майже 70 тисяч волонтерів-пенсіонерів і близько 100 тисяч волонтерів із числа молоді. Волонтери різних категорій охопили своєю увагою півмільйона громадян, які потребують різних видів допомог.

За словами В.Кириленка, Уряд вважає своїм принциповим завданням усунення диспропорцій під час розподілу коштів на діяльність ветеранських організацій, сприяння діяльності всіх організацій ветеранів війни. Він також зауважив, що важливою складовою справедливого соціального забезпечення ветеранів війни є необхідність визнання суспільством рівності, соціальних прав та статусу усіх ветеранів, які зі зброєю в руках боролися за свободу і незалежність своєї вітчизни.

Детально міністр праці та соціальної політики зупинився на питанні підготовки до відзначення 60-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Він повідомив, що 12 березня Уряд затвердив новий план організаційних заходів з підготовки та відзначення 60-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні та заходи щодо посилення соціального захисту ветеранів.

Зокрема, до 8 травня ветерани війни отримають разову допомогу з Державного бюджету, а саме: інваліди війни першої групи та особи, що мають особливі заслуги перед Батьківщиною, - по 400 гривень, інваліди другої групи - по 330 гривень, третьої групи - по 270 гривень, учасники бойових дій - по 250 гривень, члени сімей загиблих та дружини, чоловіки померлих учасників бойових дій і учасників війни, визнаних за життя інвалідами - по 130 гривень, учасники війни - по 50 гривень.

Передбачено виготовлення та нагородження і вручення медалей "60 років Перемоги" у Великій Вітчизняній війні.

В столиці України, в обласних центрах буде проведено народне святкування 60-річчя Перемоги. Держава забезпечить приїзд ветеранів з усіх регіонів до Києва, їхнє розміщення в готелях, харчування, медичне та транспортне обслуговування.

На Хрещатику, Майдані Незалежності, інших площах Києва, а також у інших містах України 9 травня відбудуться святкові концерти та феєрверки.

Плануються зустрічі з ветеранами у військових частинах та військових навчальних закладах, а також участь військових у святкуванні Дня Перемоги.

Організація цього святкування, а ще більшою мірою повсякденна турбота про ветеранів, наголосив В'ячеслав Кириленко, залишається спільною справою всіх гілок влади, всього українського суспільства.

Завершуючи свій виступ, міністр висловив надію, що спільними зусиллями законодавців і урядовців, конкретними справами держава віддасть шану ветеранам.

В.Кириленко відповів на численні запитання народних депутатів, давши вичерпну відповідь на більшість з них. Він розкрив деякі плани Уряду щодо збільшення переліку соціальних послуг, які будуть надаватися ветеранам війни та інших конкретних заходів, які стануть зрозумілими кожному простому ветерану війни.

Міністр також детальніше поінформував про урочисті заходи, зазначивши, що уряд передбачив практично усі святкові урочисті заходи, за допомогою яких належним чином будуть пошановані учасники Великої Вітчизняної війни: прийом у Маріїнському палаці, урочисте зібрання у палаці "Україна", багато інших заходів, які задовольнять більшість ветеранів.

Питання медичного забезпечення ветеранів війни у своєму виступі висвітлив міністр охорони здоров'я Микола Поліщук. Він назвав його надзвичайно актуальним і одним з пріоритетів органів та закладів охорони здоров'я України.

Актуальність проблеми, за його словами, зумовлена загальними демографічними процесами та характеристиками здоров'я окремих вікових груп. Україна відноситься до країн із високим рівнем по старінню населення. В 2004 році в Україні проживало людей, старших за працездатний вік 11,4 мільйони, тобто 23,6 відсотки, тоді, коли в 2000 році це було всього-на-всього 21 відсоток від загальної кількості населення. Серед людей похилого віку кожний третій є ветераном війни.

Однією з найважливіших характеристик здоров'я ветеранів війни є високий рівень захворюваності та зниження фізичних можливостей. Кожний п'ятий з них, кому за 60, живе самотньо, і кожен п'ятий з них не може себе обслуговувати, тобто потребує повної соціальної і медичної підтримки.

Міністр повідомив, що серед держав світу Україна займає 108 місце з тривалості життя населення. На сьогодні середня тривалість життя в Україні - 68 років, для чоловіків - 62, для жінок - 73. З метою вивчення ситуації стосовно медичного забезпечення ветеранів війни, виконання вимог, передбачених основами законодавства України про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту, а також згідно державної комплексної програми з соціального та медичного забезпечення ветеранів війни на період до 2005 року та планом заходів з відзначення 60-річчя Перемоги та пам'ятних подій Великої Вітчизняної війни 1941 - 1945 років МОЗ України постійно проводить аналіз діяльності спеціалізованих медичних закладів, які надають медичну допомогу ветеранам війни.

В Україні на диспансерному обліку в лікувально-профілактичних закладах на перше січня 2005 року перебувало три мільйони 352 тисячі 664 ветеранів війни, в тому числі інвалідів війни - 235 тисяч 851, учасників бойових дій - 326 тисяч 431, учасників війни - два мільйони 527 тисяч 323, особи, які прирівняні по пільгах, - 262 тисяч 982.

М.Поліщук розповів про заходи, які вживає держава і медичні заклади по наданню належної медичної допомоги ветеранам та інвалідам війни.

Зокрема він поінформував про те, що в регіонах розроблено та погоджено з органами місцевого самоврядування заходи щодо поліпшення медичної допомоги ветеранам, зокрема, зміцнення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я, що надають медичну допомогу ветеранам з визначенням джерел фінансування.

М.Поліщук зазначив, що медична мережа та кількість медичного персоналу достатні для того, щоб забезпечити відповідним медичним оглядом всіх ветеранів та інвалідів війни.

Відповідаючи на запитання народних депутатів, Микола Поліщук розповів про критичний стан забезпечення у лікувальних закладах ліками і безкоштовне лікування ветеранів, пропонував для них поряд з шпиталями відкривати заклади медико-соціальної реабілітації, де б вони могли діставати постійну медико-соціальну реабілітацію, щоб не бути залежними від оточуючих. Він також повідомив, що по відношенню до учасників бойових дій, яких налічується понад 360 тисяч, всі вони будуть, кожна людина окремо буде обстежена медиками і кожній окремо буде надана допомога відповідно її медичних показів.

Співдоповідав Голова парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко. Він повідомив, що питання, винесене на День Уряду, викликане невдоволенням ветеранів війни нинішнім рівнем свого пенсійного забезпечення і соціального захисту, а також особливостями нинішнього року як року 60-річчя переможного завершення Другої світової війни і її вирішальної складової - Великої Вітчизняної війни і відзначенням великих заслуг ветеранів у захисті своєї Вітчизни, відбудови народного господарства, розвитку економіки, науки і культури у нинішньому році, який оголошено Роком ветеранів. Усе це разом взяте вимагає від усіх органів влади вжити невідкладних заходів по виконанню чинного законодавства, рішень Президента і Уряду України щодо поліпшення пенсійного та соціально-медичного забезпечення ветеранів війни.

Петро Цибенко повідомив, що в ході підготовки до Дня Уряду до Комітету надійшло більше 300 пропозицій від ветеранів та ветеранських організацій. З метою вдосконалення законодавчої бази Комітетом ініційовано низку змін до законів України про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту, про пенсії за особливі заслуги перед Україною, зокрема надано статус інваліда війни учасникам бойових дій, які стали інвалідами в результаті загального захворювання, спрощено порядок виплати ветеранам війни одноразової грошової допомоги до Дня Перемоги, отримання грошової компенсації за невикористані путівки для санаторно-курортного лікування, підвищено щомісячну грошову виплату інвалідам війни та учасникам бойових дій, надбавки до пенсій за особливі заслуги перед Україною, які нині отримують більше одного мільйона ветеранів. Учасників бойових дій війни з Японією за статусом і обсягом пільг прирівняно до учасників бойових дій Великої Вітчизняної війни. Визначено статус і обсяг пільг осіб, чиє дитинство випало на воєнні і перші важкі повоєнні роки.

Голова Комітету наголосив, що сьогодні чимало норм Конституції України, чинного законодавства щодо соціального забезпечення ветеранів війни виконуються далеко не в повному обсязі. Він зазначив, що і Кабінет Міністрів, і окремі органи центральної та місцевої влади своїми підзаконними актами, введенням всіляких коефіцієнтів нерідко звужують обсяг пільг і гарантій, наданих ветеранам війни, фактично сповідують верховенство своїх рішень, а не Конституції і законів. За таких обставин пенсійне і соціальне забезпечення фактично виведене з правового поля і переведене в ручне управління. П.Цибенко висунув вимогу до Президента і уряду покласти цьому край, повернути вирішення цих питань у правове і прозоре поле, забезпечити верховенство Конституції і законів.

Далі він навів численні факти порушень прав ветеранів та інвалідів з боку окремих установ виконавчої влади.

Виступ Голови Комітету був гострим, критичним, спрямованим на викриття фактів порушень та занепокоєним. П.Цибенко поінформував про рішення профільного Комітету, який вважає, що вікопомна подія має відзначатися на найвищому державному рівні: мають бути урочисті збори у палаці культури "Україна", парад або марш переможців на Хрещатику і відповідні заходи у регіонах. "Це наш довічний борг перед переможцями, і ми маємо його віддати", - наголосив П.Цибенко.

Голова Комітету зазначив, що намагання знецінити і принизити Велику Перемогу ображає і принижує мільйони наших співвітчизників, які здобули цю перемогу, їх дітей і онуків, руйнує символи наступності поколінь. "Ми приречені запалити вогонь пам'яті не лише на військових меморіалах, де він згас уже в останні роки завдяки нинішній владі, але і в душах наших співвітчизників", - завершив виступ П.Цибенко.

Другий співдоповідач - від Комітету з питань національної безпеки і оборони народний депутат Леонід Каденюк привернув увагу до забезпечення умов для ефективного та стабільного функціонування системи пенсійного забезпечення військових пенсіонерів, до гостроти питань, пов'язаних із їхнім соціальним захистом. Передусім це - питання ліквідації існуючої диспропорції у розмірах пенсій колишніх військових залежно від часу звільнення їх з військової служби.

Л.Каденюк вважає, що зняття з порядку денного проблем у пенсійному забезпеченні військових сьогодні цілком залежить від уряду України і тих органів центральної виконавчої влади, які здійснюють пенсійне забезпечення колишній військових. Не драматизуючи ситуацію, він назвав її вибухонебезпечною. Від імені Комітету Л.Каденюк закликав владні структури "виконати свої передвиборчі обіцянки, реалізувати свої повноваження і не допустити чергового беззаконня і наруги над захисниками Вітчизни".

В обговоренні питання взяли участь представники депутатських фракцій і груп політичних сил, представлених у парламенті. У їх виступах звучали як критика дій уряду, так і конструктивні пропозиції, спрямовані на поліпшення соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни і відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. У сесійній залі часто спалахувала полеміка, викликана емоційними виступами деяких народних депутатів. У більшості виступів прозвучала думка про посилення уваги до потреб ветеранів війни, гідне відзначення 60-річчя Перемоги у ВВВ.

Віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань Микола Томенко у заключному слові пообіцяв, що 9 травня кожен ветеран відчує на собі піклування з боку Уряду і завірив, що цей рік буде роком уваги до ветеранів, а не роком політичного шоу довкола ветеранів.

Голова парламентського Комітету Петро Цибенко закликав уряд не обіцяти, а чітко виконувати норми законів. Від імені Комітету він вніс пропозицію про підтримку Верховною Радою проведення параду Перемоги або маршу переможців і про збереження Державного комітету у справах ветеранів у структурі виконавчої влади.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, підсумовуючи обговорення, наголосив, що поважне ставлення до ветеранів - це святий обов'язок держави. Офіційна інформація про дотримання чинного законодавства у цій найважливішій для суспільства сфері нерідко завищує рівень турботи про ветеранів війни, як і про всі інші категорії ветеранів. Реально отримувані пенсії, пільги та виплати не відповідають розмірам, встановленим чинним законодавством. Нинішній День Уряду у Верховній Раді України і повинен був дати відповіді на ці та інші запитання.

В.Литвин наголосив, що уряд разом з Верховною Радою має виконувати закони всі, які прийняті і підписані, і в офіційному порядку оприлюднені, а не виконувати лише ті закони, за які голосував. Він звернувся до Уряду не забувати про зобов'язання спільно працювати, а не виступати в ролі прокурорів і суддів.

Після закінчення обговорення Верховна Рада прийняла за основу, а потім в цілому Постанову, в якій визнала роботу Кабінету Міністрів щодо виконання законодавства по соціальному, медичному та пенсійному забезпеченню ветеранів війни і підготовці до відзначення 60-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років недостатньою. Цією Постановою Верховній Раді рекомендовано розглядати у першочерговому порядку законопроекти, які регулюють питання соціального захисту ветеранів війни, установити дієвий контроль за виконанням Конституції стосовно соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни, увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Кабінету Міністрів рекомендовано забезпечити системний та комплексний підхід до формування державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни, покращити координацію діяльності органів влади з ветеранськими організаціями у розв'язанні проблем, пов'язаних з їх життєдіяльністю. Верховна Рада рекомендує Уряду також забезпечити виконання вимог законів щодо усунення диспропорції у пенсійному забезпеченні пенсіонерів-військовослужбовців у залежності від часу їх виходу на пенсію.

Відповідні рекомендації будуть направлені міністерствам, іншим органам виконавчої влади.

На цьому День Уряду у Верховній Раді завершився.