День Уряду у Верховній Раді України 12 жовтня 2004 року

12 жовтня 2004, 17:32

12ЖОВТНЯ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ ВІДБУВСЯ ДЕНЬ УРЯДУ З ПОРЯДКОМ ДЕННИМ „ІНФОРМАЦІЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПРО ВИКОНАННЯ ПОСТАНОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВІД 18 БЕРЕЗНЯ 2004 РОКУ №1632-IV „ПРО ПІДСУМКИ ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ВЛІТКУ 2003 року ТА ЗАХОДИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ВІДПОЧИНКУ ТА ОЗДОРОВЛЕННЯ ДІТЕЙ ВЛІТКУ 2004 РОКУ.

У сесійній залі були присутні народні депутати, члени уряду на чолі з віце-прем‘єр-міністром України Дмитром Табачником, представники міністерств та інших органів виконавчої влади.

Доповідала міністр у справах сім‘ї, дітей та молоді Валентина Довженко. Зазначивши, що питання літнього оздоровлення дітей є актуальним для держави, вона зауважила, що постійна увага до зазначеної проблеми з боку Президента України, народних депутатів, уряду та місцевих органів виконавчої влади і місцевого самоврядування сприяло забезпеченню оздоровчими послугами більшої кількості дітей, підвищенню їх якості, певною мірою відновленню діяльності мережі дитячих оздоровчих закладів.

За словами міністра, влітку цього року було оздоровлено 2 млн. 548 тис. дітей шкільного віку, що складає 42,9 відсотки проти 34 у 2003 році та 27 у 2002 році. Робота по оздоровленню дітей продовжується (у вересні діяло біля ста оздоровчих закладів, в яких оздоровлено майже 20 тис. дітей, більше 7 тис. дітей зараз перебуває на оздоровленні в дитячих санаторіях та дитячих оздоровницях цілорічної дії). В цілому, на літню оздоровчу кампанію, було мобілізовано в цьому році більше 560 млн. грн., в тому числі, 147 млн. грн. з державного бюджету.

Збільшення кількості дітей, які відпочили та оздоровилися, зазначила В.Довженко, стало наслідком збільшення бюджетних асигнувань. Якщо на початку бюджетного року в місцевих бюджетах всіх рівнів на оздоровлення дітей було передбачено тільки 116 млн. грн., то станом на 1 жовтня профінансовано на оздоровчі заходи 126 млн. грн.

Додатково органами місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, залучено 196 млн. грн. проти 156 в минулому році.

В.Довженко відзначила ті регіони, які мають кращі показники щодо оздоровлення дітей: Харківську, Луганську, Дніпропетровську, Хмельницьку, Вінницьку, Рівненську, Закарпатську області та місто Київ.

Деталізуючи інформацію, міністр зупинилася на кількох основних напрямках. Так, збільшення кількості діючих оздоровчих закладів, за її словами, відбулося за рахунок відновлення діяльності закладів санаторного типу та позаміських в Криму, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Миколаївській та ряді інших областей, організації роботи оздоровчих таборів за інтересами дітей та збільшення числа дитячих оздоровчих закладів з денним перебуванням, що функціонували на базі загальноосвітніх шкіл.

Місцеві органи виконавчої влади вжили заходів щодо приведення їх в дію або – у разі неможливості - виведення їх із мережі. Позитивним є факт відновлення роботи 26 позаміських оздоровчих дитячих закладів.

Міністр поінформувала про підготовлений проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо дитячих оздоровчих закладів з метою збереження профілю дитячих оздоровчих закладів при банкрутстві власника, зокрема до закону про порядок погашення зобов'язань платника податків перед бюджетами та державними цільовими фондами і до закону України про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

В.Довженко далі зупинилася на роботі органів освіти по організації роботи пришкільних оздоровчих таборів, які активно працювали впродовж літа. Поряд зі значним ростом кількості таких закладів покращалася і якість оздоровчих послуг.

Увага державних та місцевих органів виконавчої влади та самоврядування була також зосереджена на забезпеченні оздоровлення дітей, які потребують найбільшої уваги та турботи з боку держави. Оздоровлено більше ніж 83 відсотки дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-інвалідів - 43 відсотки, 65,2 відсотка дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей, більше 70 відсотків дітей працівників правоохоронних органів та військовослужбовців, які загинули під час виконання службових обов'язків. Краще була організована робота з оздоровлення дітей таких кризових категорій в Автономній Республіці Крим, Волинській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Львівській, Сумській областях і місті Севастополі.

Серед позитивних прикладів роботи закладів по оздоровленню дітей В.Довженко назвала міжнародний дитячий центр „Артек”, у якому впродовж 11 оздоровчих змін цього року оздоровлено понад 10 тисяч дітей, в першу чергу соціально вразливих категорій, проведено ряд тематичних змін, в яких взяли участь талановиті та обдаровані діти, переможці конкурсів, олімпіад в Україні, близького та далекого зарубіжжя. Міністр повідомила про те, що виконавча рада ЮНЕСКО підтримала пропозицію України щодо визнання Міжнародного дитячого центру "Артек" з наступного року базовим для реалізації дитячих і молодіжних програм ЮНЕСКО.

Валентина Довженко далі доповіла про організацію дитячого відпочинку дітей потерпілих внаслідок Чорнобильської аварії, дітей, які проживають в зонах військового конфлікту, зокрема з Республіки Ірак та дітей і батьків потерпілих внаслідок трагедії в місті Беслан Російської Федерації.

Міністр у справах сім‘ї, дітей та молоді відзначила також роботу міністерств та відомств, які сприяли забезпеченню відпочинку та оздоровлення дітей: міністерство транспорту, міністерство внутрішніх справ, міністерство освіти та науки, а також народних депутатів Верховної Ради, завдяки яким були досягнуті позитивні результати.

У своїй доповіді Валентина Довженко зупинилася і на недоліках, які перешкодили ефективному проведенню відпочинку та оздоровленню дітей. До них вона віднесла: несвоєчасне відкриття дитячих оздоровчих закладів, закриття літніх таборів через незадовільні санітарно-епідеміологічні умови. За порушення санітарного законодавства на відповідальних осіб накладено 28 тисяч штрафів і відсторонено від роботи 1174 посадові особи, до слідчих органів направлені 18 справ. Працівниками Держспоживстандарту України перевірено організацію харчування майже у 700 дитячих оздоровчих закладах, де були виявлені цілий ряд порушень технології приготування їжі, відпуску готової продукції і її якості. Були проведені перевірки організацій оздоровлення дітей в Автономній Республіці Крим, в Запорізькій, Одеській, Волинській областях, у ході яких виявлені порушення вимог законодавства про відкриття дитячих оздоровчих закладів з питань охорони життя і здоров'я дітей, підбору та комплектації кадрів, організації виховної роботи та інше.

У цілому оздоровча кампанія 2004 року, за словами міністра, була більш організованої, цілеспрямованою, вона виявила цілий ряд невикористаних резервів, як на місцевому, так і на державному рівнях, які будуть враховані під час підготовки до дитячого оздоровчого сезону 2005 року. З цією метою міністерство найближчим часом забезпечить завершення роботи над проектом закону про організацію оздоровлення та відпочинку дітей, яким будуть визначені державні гарантії реалізації права дитини на оздоровлення та відпочинок, законодавчо захищена мережа закладів дитячого оздоровлення від руйнації та зміни профілю діяльності.

Завершуючи доповідь, В.Довженко зазначила, що вже зараз уряд розпочинає підготовку до оздоровчого сезону 2005 року, ставлячи завдання - забезпечити якісне оздоровлення не менше ніж 50 відсотків дітей шкільного віку.

Валентина Довженко відповіла на запитання народних депутатів, які торкалися різних аспектів літнього дитячого відпочинку та оздоровлення.

Співдоповідала Голова парламентського Комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина Самойлик. Проведення Дня Уряду з таким порядком денним вона пояснила тим, що протягом останніх років зберігається стала тенденція до погіршення стану здоров'я дітей, пов‘язане із соціально-економічними, екологічними негативними факторами і призводить до зниження імунітету, розвитку хронічних захворювань та загострення проблем дитячої інвалідності.

К.Самойлик погодилася з доповідачем у тому, що протягом останніх років на державному рівні здійснюється ряд заходів, спрямованих на організацію, оздоровлення та відпочинку дітей шкільного віку під час літніх канікул. До позитивного вона також віднесла те, що у бюджетах усіх рівнів передбачаються кошти для забезпечення цієї діяльності і з кожним роком обсяги фінансування зростають.

Однак, не зважаючи на це поки що не вдається забезпечити оздоровлення всіх дітей, які цього потребують.

Цьому перешкоджає і дефіцит коштів, і слабка матеріально-технічна база, яку докорінно поліпшити за короткий проміжок часу неможливо.

К.Самойлик поставила низку запитань уряду щодо проблем організаційного і фінансового забезпечення оздоровлення дітей, які не вдається розв‘язати на початку кожного оздоровчого сезону. Вона навела такий приклад: незважаючи на настійні рекомендації народних депутатів уряду запровадити економічні механізми щодо здешевлення вартості дитячих путівок, уряд натомість наполіг, щоб в Законі України „Про Державний бюджет на 2004 рік” була призупинена дія пільг з оподаткування цих путівок податком на додану вартість. В результаті вартість путівок значно зростає. Фактично робота багатьох дитячих закладів у першу зміну була зірвана.

Далі співдоповідач зупинилася на хронічних недоліках, які повторюються з року в рік: знову мали місце непоодинокі факти несвоєчасного відкриття дитячих оздоровчих закладів; відкритті дитячих оздоровчих закладів без погодження з відповідною державною санітарною службою (майже 100 дитячих закладів); незадовільному харчуванні дітей; якісному кадровому забезпеченні оздоровчого процесу тощо.

Цих та багатьох інших проблем можна було б запобігти, зауважила Катерина Самойлик, якби вони були своєчасно врегульовані відповідним законом, про необхідність розробки якого не раз наголошували народні депутати.

Голова парламентського Комітету вважає, що тільки на законодавчому рівні можна визначити економічний механізм реалізації ресурсного потенціалу галузі оздоровлення, запровадити обов'язкове страхування здоров'я і життя дітей на період оздоровлення, комплексне оновлення і зміцнення всієї інфраструктури, тільки законодавчо можна розробити і затвердити стратегію розвитку галузі в оздоровленні і відпочинку не тільки влітку, а й цілорічно.

Підсумовуючи викладене, К.Самойлик від імені Комітету, який вона очолює, запропонувала уряду прискорити роботу щодо внесення до Верховної Ради відповідного законопроекту, і розробити на його основі якісно нову загальнодержавну програму оздоровлення і відпочинку дітей в Україні.

Народні депутати, які виступили у ході обговорення питання, звертали увагу на різні аспекти проблеми. Депутати від опозиційних фракцій критикували уряд за незадовільну підготовку та проведення літньої оздоровчої кампанії, вказували на те, що поза зором уряду і міністерства залишилися тисячі безпритульних дітей, які перебувають на вулиці, вносили пропозиції щодо їхнього охоплення програмами не тільки відпочинку та оздоровлення.

Народні депутати від фракцій парламентської більшості зазначали, що проблеми, які перешкоджали уряду провести літній відпочинок більш організовано криються у законодавчій площині. Лунали пропозиції щодо розробки спрощеного механізму реєстрації отримання дозволу на здійснення профільної діяльності дитячими оздоровчими закладами, встановлення для них відповідних пільг, забезпечення концентрації оздоровчих коштів в одному з профільних міністерств, щоб було чітко зрозуміло хто конкретно оздоровлює дітей тощо. Як наголосив народний депутат Василь Надрага, „необхідно зберегти позитивну динаміку в оздоровленні дітей і чітко розуміти, що спільними зусиллями можна досягти більшого”.

Наголошувалося також на більш тісній роботі з громадськими організаціями, котрі опікуються відпочинком та оздоровленням дітей. А врешті необхідно вчасно виконувати рішення, прийняті Верховною Радою та урядом, - зазначали народні депутати.

Вносилися пропозиції щодо кардинального збільшення видатків на оздоровлення і лікування дітей, яке необхідно передбачити вже у Державному бюджеті на 2005 рік.

Підсумовуючи обговорення, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що розглянуте питання стосується як сьогодення, так і майбутнього.

„Якими виростуть наші діти, яке буде їх здоров'я фізичне і, головне і не менш важливе, моральне. І чи будемо ми мати майбутнє, чи будемо ми мати молодь, дітей, які повинні взяти ту справу, яку сьогодні робить український народ, яку робимо ми всі для того, щоб продовжити її на якісно новому рівні в недалекому майбутньому”, - запитав він.

В.Литвин також зазначив, що на дитячий відпочинок і оздоровлення необхідно звернути увагу особливо зараз при формуванні і прийнятті бюджету на наступний рік.

Торкаючись формування Державного бюджету на наступний рік загалом Голова Верховної Ради України наголосив: „Україні потрібен бюджет не виживання, не існування в сірості, а потрібен бюджет зростання”. Він висловив переконання у тому, що для цього є всі підстави, бо економіка зростає. „Треба це перетворити нам у конкретні статті бюджету, насамперед, у ті статті, які стосуються сьогодення і майбутнього України”, - підкреслив Володимир Литвин.

На цьому День Уряду у Верховній Раді завершився.