Голова Верховної Ради Андрій Парубій: «Українська помісна незалежна автокефальна церква – це питання ідентичності, духовної єдності й опору будь-яким спробам агресії, будь-яким спробам знищити Україну»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 січня 2019, 16:33


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, перебуваючи з робочим візитом у Турецькій Республіці, наголосив, що отримання Томосу і автокефалії Православної церкви України виходять за рамки суто релігійних і церковних питань. «Це також питання безпеки й оборони», - сказав він, пригадавши той факт, що «у перші місяці агресії російський окупант використовував церкви Московського патріархату як бази для своїх диверсійних груп». «Не секрет, що диверсійна група Стрєлкова переховувалась в одному з храмів. Сама ідея «русского міра», на жаль, впроваджувалась Кремлем через церкву. І тому, звичайно, українська помісна незалежна автокефальна церква – це питання безпеки. Це питання ідентичності, духовної єдності й опору будь-яким спробам агресії, будь-яким спробам знищити Україну», - підкреслив Голова Парламенту.

На переконання А.Парубія, це епохальне явище, яке виходить і за межі церкви: «330 років тому, коли була анексована українська Церква…Це не лише Церкву тоді анексували. Це була спроба анексувати історію, український дух, українську давнину. І зараз, відроджуючи українську церкву, ми цей дух повертаємо. Дух тисячолітньої давності. І це питання сьогодні, я впевнений, є загальноукраїнською ідеєю, яка об’єднує всю Україну».

Голова Верховної Ради запросив Вселенського Патріарха Варфоломія до Києва і висловив сподівання, що найближчим часом ці наміри здійсняться після узгодження дат. «Я хочу подякувати йому за те, який великий внесок він зробив на шляху до створення української церкви. Сподіваюсь, що найближчим часом ми зможемо очікувати приїзду в Україну Патріарха Варфоломія», - зазначив А.Парубій.