У Верховній Раді відбулася науково-практична дискусія "Трансфер інновацій Наукової школи вітчизняного парламентаризму: відкритий форум" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 грудня 2018, 16:23

 

Захід відбувся за ініціативи Громадської організації «Академія парламентаризму» і кафедри парламентаризму та політичного менеджменту НАДУ при Президентові України, діяльність яких спрямована на розвиток вітчизняного парламентаризму та полягає в науковій, освітній і просвітницькій діяльності, експертно-аналітичному супроводі функціонування Верховної Ради України, розробці практичних науково-обґрунтованих рекомендацій щодо реформування українського парламенту.

У заході взяли участь народні депутати, керівництво Апарату Верховної Ради, науковці, науково-педагогічні працівники, здобувачі освітніх і науково-освітніх програм.

Президент ГО «Академія парламентаризму», професор, завідувач кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України Валентина Гошовська, відкриваючи науково-практичну дискусію, відзначила, що «12 років теоретичного опрацювання парламентаризму дозволяє говорити про те, що в Україні є своя школа вітчизняного парламентаризму».

В.Гошовська також відзначила, що за роки становлення та функціонування Наукової школи вітчизняного парламентаризму її представниками напрацьовано грунтовний практико-орієнтований дослідницький матеріал, покликаний підвищити коефіцієнт корисної дії народних депутатів. На сьогодні ці напрацювання, на жаль, не в повній мірі знаходять своє застосування.

У складних соціально-політичних умовах сьогодення науковці поставили перед собою амбітну державницьку мету - розбудувати логістичну інфраструктуру трансферу інновацій Наукової школи вітчизняного парламентаризму як власний внесок у процес становлення української держави.

Перший заступник Керівника Апарату - керуючий справами Петро Боднар, звертаючись до учасників дискусії, висловив переконання, що «саме в такому форматі, коли з одного боку присутні науковці, а з другого боку - практики -народні депутати, працівники Апарату Верховної Ради, необхідно шукати шляхи виходу з сьогоднішніх викликів». «І саме в такому форматі ми зможемо знайти оптимальні способи виходу на якісно новий рівень в роботі нашого Парламенту і отримаємо хороші результати для нашої країни і для всіх інституцій державної влади», - наголосив Петро Боднар.

Валентина Гошовська у виступі зазначила: «Чому ми пропонуємо саме трансфер інновацій? Тому, що на жаль, більшість наукових результатів в основному залишаються на папері або у звітах. Трансфер сьогодні - це основна форма просування інновацій, процес, який перетворюється на успіх як для авторів, так і для всього суспільства. Звичайно, це мета амбітна, але вже зараз потрібно щось робити, щоб її досягти. Ми використовуємо трансфер інновацій для розповсюдження наших наукових знань, отриманих в результаті фундаментальних прикладних досліджень», - додала В.Гошовська.

«Наша ідея, це не лише поділитися сьогодні своїми здобутками, а й залучити всі пропозиції до спільної взаємодії», - звернулася модератор дискусії до учасників.

Під час науково-практичної дискусії було обговорено останні результати наукових досліджень у сфері вітчизняного парламентаризму з питань:

- розвитку представницької влади в умовах глобальних змін;

- запобігання політичній корупції у представницькій владі;

- забезпечення ціннісно-орієнтованої парламентської діяльності та стандартів якості представницької влади;

- бікамералізм в українському парламентаризмі: філософсько-правове осмислення;

- розвиток політичної компетентності: підходи до імплементації зарубіжного досвіду.

В обговорені результатів наукових досліджень взяли участь народні депутати, наукові і науково-педагогічні працівники, здобувачі освітніх і науково-освітніх програм у галузі знань «Публічне управління та адміністрування» й «Політологія».

Народні депутати у своїх виступах приділили увагу актуальним напрямкам співпраці з Науковою школою вітчизняного парламентаризму, висловили свої пропозиції щодо налагодження тіснішої взаємодії з науковцями.

 

Довідково.

Формат наукової дискусії - Відкритий форум з обговорення наукових проблем і перспектив трансферу нового знання й інновацій у діяльність Українського парламенту передбачає зміну традиційних ролей споживачів і надавачів нових знань у сфері парламентаризму на роль інвесторів, користувачів, фасилітаторів, партнерів в академічному підприємництві.

 

Кафедра парламентаризму та політичного менеджменту НАДУ при Президентові України за час свого існування (з 2009 р.) об’єднала наукову громаду однодумців і сформувала Наукову школу вітчизняного парламентаризму, яка представлена народними депутатами України усіх скликань, працівниками Апарату Верховної Ради України, керівниками органів публічної влади, науковцями, слухачами, аспірантами і докторантами галузі знань «Публічне управління та адміністрування» спеціалізації «Парламентаризм»; підготувала 7 докторів і 16 кандидатів наук з державного управління, понад 500 магістрів, серед них - народні депутати України і працівники Апарату, які власними науковими здобутками суттєво вплинули на розвиток теорії та практики вітчизняного парламентаризму.