Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та Голова Національної Асамблеї Республіки Корея Мун Хі-Санг підписали Меморандум про взаєморозуміння

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 грудня 2018, 13:41

 


 

12 грудня 2018 року в рамках офіційного візиту Голови Верховної Ради України до Сеулу Андрій Парубій зустрівся зі Спікером Національної Асамблеї Республіки Корея Муном Хі-Сангом.

Вітаючи Андрія Парубія, Голова Національної Асамблеї Республіки Корея Мун Хі-Санг зазначив, що «візит Голови Верховної Ради України сприятиме посиленню співпраці між нашими країнами».

Голова Верховної Ради відзначив, що це його перший візит до Кореї. «Я захоплений красою Кореї, її історією і її сучасністю», - зазначив він.

Андрій Парубій подякував Кореї за підтримку України та її державного суверенітету в умовах російської агресії.

Голова Парламенту поінформував свого корейського колегу про триваючу російську агресію, зокрема, про захоплення українських кораблів у Керченській протоці. Андрій Парубій передав Мун Хі-Сангу Звернення Верховної Ради України щодо російської агресії у Керченській протоці, ухвалене Парламентом 26 листопада 2018 року.

«Попри те, що Україна змушена відбивати російську військову агресію, ми в Україні проводимо системні реформи, і українська економіка насправді демонструє зараз зростання», - зазначив Голова Верховної Ради.

Андрій Парубій закликав Голову Парламенту Кореї та корейських парламентаріїв запровадити безвізовий режим з Україною, посилаючись на той факт, що «вже дванадцять років корейські громадяни можуть відвідувати Україну без віз».

За словами Голови Парламенту, не існує жодної загрози нелегальної міграції з України до Кореї, адже вже півтора роки діє безвізовий режим між Україною та ЄС, і жодна країна Європейського Союзу не висловила зауважень до України.

Голова Верховної Ради України закликав корейський бізнес приходити з інвестиціями на український ринок. Зокрема, найперспективнішими секторами економіки для українсько-корейської співпраці Голова Верховної Ради назвав ІТ -сектор та аграрний.

Андрій Парубій запросив Голову Національної Асамблеї Республіки Корея Муна Хі-Санга відвідати Україну з офіційним візитом.

Наприкінці зустрічі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та спікер Національної Асамблеї Республіки Корея Мун Хі-Санг підписали Меморандум про взаєморозуміння між своїми Парламентами.

 

МЕМОРАНДУМ

про взаєморозуміння між Верховною Радою України

і Національною Асамблеєю Республіки Корея

 

Верховна Рада України і Національна Асамблея Республіки Корея, що надалі іменуються Сторонами,

керуючись загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права,

керуючись цілями та принципами Спільної декларації про принципи відносин і співробітництва між Україною та Республікою Корея від 16 грудня 1996 року,

підтверджуючи свою прихильність парламентаризму як основі демократичного розвитку суверенних держав,

підкреслюючи важливість міжпарламентського співробітництва, спрямованого на поглиблення всебічних відносин між двома державами в політичній, соціально-економічній та гуманітарній сферах,

прагнучи до подальшого поглиблення взаємодії в правовій та інших сферах парламентської діяльності,

домовилися про таке:

 

Стаття 1.

Сторони зобов'язуються сприяти розвитку міжпарламентського співробітництва між Україною та Республікою Корея в інтересах зміцнення дружніх відносин між державами та їх народами.

 

Стаття 2.

Сторони у межах своєї компетенції будуть сприяти зміцненню та розвитку співробітництва між Україною та Республікою Корея в політичній, торговельно-економічній і науково-технічній сферах, у тому числі у галузі цифровізації економіки, розвитку та впровадження інновацій, а також у соціально-культурній, гуманітарній та інших сферах, що становлять обопільний інтерес.

 

Стаття 3.

Сторони в межах своєї компетенції сприятимуть розширенню договірно-правової бази між Україною та Республікою Корея з метою зміцнення та розвитку співробітництва в усіх сферах, що становлять обопільний інтерес.

 

Стаття 4.

Сторони сприятимуть синхронізації ратифікаційних процесів щодо міжнародних договорів, підписаних між Україною та Республікою Корея.

 

Стаття 5.

З метою координації діяльності своїх делегацій в міжнародних парламентських організаціях Сторони проводитимуть спільні консультації, обмін думками, а також узгоджуватимуть свої позиції стосовно проблем, що становлять обопільний інтерес.

 

Стаття 6.

З метою вивчення практики розробки і прийняття законодавчих актів, обміну досвідом роботи парламентських органів, використання сучасних інформаційних технологій в законодавчому процесі Сторони висловлюють готовність:

- сприяти встановленню й активізації зв'язків між постійними комітетами і комісіями, депутатськими групами, а також експертами Апарату Верховної Ради України і Секретаріату Національної Асамблеї Республіки Корея;

-  проводити спільні заходи;

-  здійснювати обмін делегаціями;

- регулярно обмінюватися інформацією про поточну законодавчу діяльність, базами даних і офіційними виданнями.

 

Стаття 7.

За взаємною домовленістю Сторони можуть вносити до цього Меморандуму зміни і доповнення.

Спірні питання щодо застосування або тлумачення цього Меморандуму  вирішуються шляхом переговорів, консультацій або іншими способами за домовленістю Сторін.

 

Стаття 8.

Цей Меморандум набуває чинності з дня його підписання Сторонами. Дія Меморандуму припиняється через шість місяців з дня письмового повідомлення однієї із Сторін про свій намір припинити його дію.

Вчинено в м. Сеул 12 грудня 2018 року в двох примірниках, кожний українською та корейською мовами, при цьому обидва тексти мають однакову силу.