Огляд головних тем «Голосу України» від 12 грудня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 грудня 2018, 09:45

Сьогодні у «Голосі України»:

Для звільнення Сенцова Європарламент збільшить зусилля!

ЦВК та Рада Європи уклали меморандум про співпрацю

Готовність діяти в екстрених умовах — це врятовані життя

Зупинити мегакорупцію в енергетиці!

 

Для звільнення Сенцова Європарламент збільшить зусилля!

Сьогодні у Європарламенті у Страсбурзі - вручення засудженому в Росії українському режисеру Олегу Сенцову правозахисної премії імені Андрія Сахарова "За свободу думки" та грошової винагороди у розмірі 50 тисяч євро. Шкода лишень, що український режисер зустріне ці події за ґратами. А разом із ним майже 70 політв'язнів у Росії та окупованому Криму, понад сотня полонених на Донбасі та захоплені в полон 24 українські моряки.

На церемонії вручення Сенцова представлятиме його сестра Наталія Каплан. Євродепутат Ребекка Хармс напередодні розповіла, що сестра українського політв'язня та режисера Олега Сенцова Наталія подякувала Європарламенту від його імені. Вона, зокрема, заявила, що Сенцов не хоче бути героєм, а хоче свободи і знімати фільми. Грошову премію в розмірі 50 тисяч євро, найімовірніше, покладуть на банківський рахунок, де вона "чекатиме" Сенцова, або, за потреби, передадуть його дітям. (читайте у «Голосі України» на 1 стор. >>> article/311241)

ЦВК та Рада Європи уклали меморандум про співпрацю

Центральна виборча комісія України вперше в історії уклала Меморандум про співпрацю з Радою Європи. Підписання документа стало одним із найважливіших підсумків візиту делегації ЦВК на чолі з її головою Тетяною Сліпачук до штаб-квартири РЄ (Страсбург, Франція), який відбувався на запрошення Генерального директорату з питань демократії Ради Європи.

Відповідно до меморандуму, його підписанти мають намір співпрацювати у напрямах зміцнення можливостей ЦВК організовувати та проводити виборчий процес у відповідності до європейських стандартів та належних практик. А також щодо посилення спроможностей комісії стосовно навчання різних учасників виборчого процесу, включаючи виборців. Окрім того, меморандум передбачає сприяння створенню та започаткуванню діяльності регіональних відділень комісії, розробку нормативної бази їх функціонування. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/311265)

Готовність діяти в екстрених умовах — це врятовані життя

Чи готова система охорони здоров’я до роботи та міжвідомчої взаємодії в умовах воєнного стану? Це з’ясовували учасники однойменного круглого столу, що відбувся в Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я.

Вона розповіла про свій нещодавній досвід спостереження за військовими навчаннями, які тривали в ізраїльському медичному центрі «Галілея», розташованому на кордоні з Ліваном. О. Богомолець наголосила, що такі навчання проводять щороку в кожному медичному закладі для всього медичного персоналу і кожен їхній учасник має чіткі завдання та інструкції на випадок бомбардування, надзвичайних ситуацій, великого напливу поранених тощо. Навчання, за словами голови комітету, відбуваються під гаслом: «Підготувати лікарів до найгіршого, щоб надати допомогу якнайкраще». Та чи готові наші медичні заклади до такої злагодженої роботи, поцікавилася вона і відповіла: очевидно, що ні. Проте висловила впевненість, що докорінно змінити ситуацію можна доклавши певні зусилля. (читайте у «Голосі України» на 2 стор. >>> article/311270)

Зупинити мегакорупцію в енергетиці!

На 13 грудня заплановано конкурс з приватизації енергетичної компанії "Центренерго". До її складу входять три теплові електростанції - Вуглегірська, Зміївська та Трипільська ТЕС. І щодо цього конкурсу вже купа скандалів.

Перше - всі учасники конкурсу мають відношення до Росії і до української влади.

Друге - зараз у приватизаційних умовах по "Центренерго" не закріплено зобов'язання нових потенційних власників купувати вугілля українських державних шахт. Це значить, що наступного року "Центренерго" знизить або взагалі зупинить закупівлю вугілля державних вуглевидобувних підприємств. Будуть брати або ресурс шахти "Краснолиманська", який має сумнівне походження, чи, ще гірше, - возити вугілля з РФ. (читайте у «Голосі України» на 3 стор. >>> article/311256)

 

Повний випуск «Голосу України» від 12.12.2018 на сайті: http://www.golos.com.ua