Ірина Геращенко: «Гендерне квотування та запровадження відповідальності за його порушення має бути закріплено у виборчому законодавстві»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 грудня 2018, 16:22


 

7 грудня Перший віце-спікер, Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко, виступаючи на Другому Українському Жіночому Конгресі, наголосила на необхідності збільшення представництва жінок у всіх суспільно-політичних сферах.

«Сьогодні ані суспільство, ані міжнародні партнери України не вірять, що у Парламенті 49 жінок. У них складається враження, що представництво жінок у Парламенті сстановить щонайменше 50%», - наголосила І. Геращенко.

Разом з тим, вона зауважила, що для збільшення представництва жінок у політиці критично важливо до виборів у 2019 році запровадити на законодавчому рівні гендерне квотування та відповідальність за його порушення.

Вона повідомила, що сьогодні жінки представлені серед керівництва Парламенту, очолюють ключові Парламентські Комітети та Міністерства. Разом з тим вона зауважила, що в деяких Комітетах Парламенту відсутні жінки, зокрема, у Комітеті з питань бюджету, у той час як Україна прагне запровадити гендерно-орієнтоване бюджетування.  

І.Геращенко подякувала організаторам заходу та відзначила вагому роль Міжфракційного об’єднання (далі – МФО) «Рівні можливості» для досягнення гендерної рівності в українському суспільстві.

«Іванна Климпуш-Цинцадзе, Лілія Гриневич, Ірина Фріз, Геннадій Зубко – всі вони є представниками МФО «Рівні можливості» й сьогодні очолюють ключові міністерства», - підкреслила І. Геращенко та додала: «Між іншим, Глава держави – Петро Порошенко теж свого часу брав участь у роботі нашого МФО».

Під час виступу І. Геращенко зазначила, що представники МФО сповідують та дотримуються визначених принципів, зокрема й  принципу недискримінації, та підкреслила, що «парламентарії-сексисти» відсутні у складі МФО «Рівні можливості». 

Перший віце-спікер наголосила, що успіхом цієї сесії є ухвалення Закону щодо забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків під час проходження військової служби у ЗСУ та інших військових формуваннях, який руйнує дискримінаційні заборони по відношенню до жінок в армії.

«Відразу вже маємо перший успіх - першу жінку-генерала медичної служби. Але ми переконані, що крок за кроком мають бути подолані стереотипи по відношенню до тих жінок, які обрали найвищу сьогодні і найавторитетнішу посаду - служіння українському народу», - повідомила І. Геращенко.

Політик зауважила, що сьогодні у ЗСУ проходять службу  25 тисяч 289 жінок, проте з них лише 3 308 офіцерів, що  не відповідає потенціалу українок «і тому величезному внеску, який українські жінки роблять для миротворчого процесу». За словами І. Геращенко, Україна ще не долучилась до світового тренду – активного залучення жінок до миротворчих процесів, тому завданням Парламенту до кінця каденції має стати подальше руйнування стереотипів і дискримінаційних обмежень щодо жінок в армії та в інших сферах.

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ І. Геращенко також відзначила, що жінки відіграють важливу роль під час переговорів  із врегулювання міжнародних та внутрішніх військових конфліктів. Вона поінформувала, що у 2012 р., на початку переговорів між Урядом Колумбії та повстанцями FARC серед 20 осіб за столом переговорів була лише одна жінка. Однак, вже через 2-3 роки серед переговорників- урядовців Колумбії 20% складали жінки, серед представників FARC – 43% жінок. За її словами, це зумовлено тим, що жінки опікуються вирішенням гуманітарних питань, що дає можливість просуватись у вирішенні питань політичних та безпекових.

«Між іншим, серед представників РФ у ТКГ немає жодної жінки. Можливо саме тому  у Мінську питання гуманітарного блоку, зокрема, і питання звільнення заручників залишається заблокованим», - зазначила представник гуманітарної підгрупи ТКГ.

Ірина Геращенко повідомила, що, на жаль, саме жінки сьогодні найбільше страждають від збройної агресії РФ. За її словами, з 2014 року - 1 450 жінок залишилися удовами, дві тисячі дітей втратили батьків, понад 2 268 жінок втратили найдорожче - своїх синів, які загинули, захищаючи Батьківщину.

«Я хочу подякувати усім матерям та дружинам військовополонених, заручників та політв’язнів Кремля, які сьогодні героїчно, разом із усім міжнародним співтовариством борються за звільнення своїх рідних», - зазначила І. Геращенко і висловила переконання, що українське суспільство має усвідомлювати вагомий внесок українських жінок у миротворчі процеси та надавати їм всебічне сприяння та підтримку.