Комітет з питань науки і освіти підтримав проект Постанови про заходи із забезпечення захисту сімейних цінностей та інституту сім’ї в Україні

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 грудня 2018, 11:38

Засідання Комітету відбулося 5 грудня під головуванням першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти Олександра Співаковського за участі представників Міністерства освіти і науки, Міністерства економічного розвитку і торгівлі, Федерації металургів України, Центру аналізу та розробки законодавства Асоціації міст України, громадських організацій, експертів.

Під час засідання Комітет розглянув і підтримав проект Постанови про підготовку та відзначення у 2019 році 25-річчя від дня заснування Національного університету «Острозька академія» як наступника першого вищого навчального закладу України та Східної Європи – Острозької слов’яно-греко-латинської академії (№ 9043).

Прийняття зазначеної Постанови дасть можливість створити належні умови для подальшої успішної діяльності Національного університету «Острозька академія», розбудови університетського містечка інноваційного типу, сприятиме інноваційному поступу Рівненського регіону, матиме позитивний резонанс в Україні та за кордоном, забезпечить належну увагу до освітньої та історико-культурної спадщини нашого народу.

Реалізація проекту Постанови, за пропозицією її авторів, потребує додаткового фінансування з Державного бюджету в обсязі 33 534 700 грн.

За результатами обговорення, народні депутати прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу та в цілому та направити рішення Комітету з питань культури і духовності.

Також члени Комітету розглянули проект Постанови про заходи із забезпечення захисту сімейних цінностей та інституту сім’ї в Україні (№ 8521).

Як зазначено у пояснювальній записці до проекту нормативного акту, його прийняття сприятиме формуванню засад державної сімейної політики, забезпеченню сприятливих умов для всебічного розвитку сім’ї як основи суспільства, захисту інституту сім’ї та сімейних цінностей України, створення належних умов для забезпечення додержання прав і законних інтересів дітей, поліпшення демографічної ситуації, заохочення народжуваності в Україні.

На думку авторів, одним із шляхів досягнення мети підвищення ефективності реалізації основних завдань державної політики України з питань сім’ї, дітей і молоді може стати розроблення та затвердження концептуального нормативно-правового акту Стратегії державної сімейної політики на відповідний термін.

Члени Комітету з питань науки і освіти прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді проект Постанови прийняти за основу та в цілому та направити рішення Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, який визначений головним під час підготовки законопроекту до розгляду на пленарному засіданні Верховної Ради.

Комітет заслухав інформацію першого заступника голови Комітету з питань науки і освіти, голови Конкурсної комісії з присудження іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених і призначення Премії Верховної Ради найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок Олександра Співаковського та подання Конкурсної комісії кандидатур на присудження у 2019 році іменних стипендій Верховної Ради для найталановитіших молодих учених. Члени Комітету вирішили підтримати подання Конкурсної комісії рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Постанови «Про призначення у 2019 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених».

Також члени Комітету вирішили підтримати подання Конкурсної комісії та рекомендували Верховній Раді за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу та в цілому проект Постанови «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2018 рік».

Депутати заслухали і взяли до відома інформацію про роботу Комітету з питань науки і освіти за шосту, сьому і восьму сесії VІІІ скликання.