Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив експозицію до 100-річчя утворення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) і затвердження її Конституції - «Тимчасового основного закону про державну самостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 листопада 2018, 15:52

 

У церемонії відкриття також взяли участь директор Музею Української революції 1917-1921 років Олександр Кучерук, заступник директора Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України Наталія Маковська та  Координатор ГО "Таврійська гуманітарна платформа" Андрій Іванець, які надали оригінальні документи для експозиції.

Під час відкриття зазначалося, що в час Української революції 1917-1921 років Західно-Українська Народна Республіка відіграла важливу роль у становленні соборності України. Після краху Австо-Угорської імперії українці Галичини, Буковини і Закарпаття розпочали державне будівництво на своїх землях.

 Осінь 1918 року була ознаменована значними подіями українського державотворення.

18 жовтня 1918 року Українська Національна Рада «іменем українського народу Австро-Угорської монархії» ухвалила «Статут Української національної ради». Головою обрано Євгена Петрушевича.

26 жовтня Українська Національна Рада проголосила українську етногра­фічну область Австро-Угорщини – «Східну Галичину з граничною лінією Сяну з влученням Лемківщини, північно-західну Буковину та українську полосу пів­нічно-східної Угорщини» – «одноцілою українською територією».

1 листопада 1918 року у Львові розпочалося повстання (Листопадовий чин), влада на території більшої частини українських земель у складі ко­лишньої Австро-Угорської імперії перейшла до рук українських революційних органів влади.

13 листопада Українська Національна Рада проголосила утворення Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) і затвердила конституційні основи новоствореної держави — «Тимчасовий основний закон про державну са­мостійність українських земель колишньої Австро-Угорської монархії». Проект підготовив о. Платонід Філяс за участю митрополита А.Шептицького, єпископів І.Коциловського та Г.Хомишина.


Текст Конституції опубліковано в «Збірнику законів, розпорядків та обіжників, проголошених Державним Секретаріятом Західно-Української Народної республіки» 7 грудня 1918 року.

В експозиції представлено примірник Конституції, що зберігається в Державному архіві вищих органів влади і управління України.