Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності кредитних спілок

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 жовтня 2018, 10:17

 

Законопроектом №9078  пропонується уточнити визначення терміну «кредитна спілка», а також принципи діяльності та особливості правового статусу кредитної спілки; конкретизувати порядок задоволення вимог кредиторів кредитної спілки; визначити умови та підстави визнання кредитних спілок проблемними і неплатоспроможними; встановити особливості членства у кредитній спілці фізичних та юридичних осіб; уточнити порядок управління кредитною спілкою; визначити правовий статус асоціацій та об’єднань кредитних спілок, у тому числі як саморегулівних організацій тощо.

Відповідні зміни пропонується внести до Закону «Про кредитні спілки».

Проектом також передбачається внести зміни до ст. 130 Господарського кодексу, а також до законів України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань».

Перший заступник голови Комітету Михайло Довбенко, доповідаючи законопроект на засіданні Комітету, зазначив, що з проекту вилучено зміни щодо кооперативних банків. Також в цьому документі передбачений механізм ліквідації кредитних спілок, а також концептуальний напрям щодо приєднання кредитних спілок до системи гарантування вкладів фізичних осіб. 

За словами М.Довбенка, цим проектом також передбачена обов'язкова участь кредитних спілок, які здійснюють залучення внесків, вкладів членів кредитних спілок на депозитні рахунки у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб.

«Ми бачимо, як зростає питома вага проблемної заборгованості, як, на жаль, ми не можемо розширити портфель кредитний у комерційних банках. І тому, я думаю, що все - таки підтримка кредитних спілок, законодавче підґрунтя, яке ми сьогодні формуємо для них, є вкрай важливими», - зазначив він.

Члени Комітету більшістю голосів підтримали законопроект у першому читанні за основу. Вони вважають, що прийняття проекту сприятиме розв’язанню проблеми з кредитуванням реальної економіки з огляду на негативні тенденції, які спостерігаються впродовж кількох років у цьому сегменті банківської діяльності.