«Міжнародні експерти і криміналісти повинні отримати доступ до місць злочинів на тимчасово окупованих територіях України», - Перший віце-спікер Ірина Геращенко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 жовтня 2018, 20:42


19 жовтня, відповідаючи на питання журналістів, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко наголосила на необхідності фіксування правоохоронними органами України в ЄРДР відомостей про скоєння злочинів на тимчасово окупованих територіях України – Донецької та Луганської областей і Автономної Республіки Крим та м. Севастополь.

«Очевидно, що представники правоохоронних органів України не можуть отримати доступ до окупованих територій України та проводити там слідчі дії, однак це не означає, що ми не повинні вносити відомості до єдиного реєстру про вчинення злочинів на цих територіях», - зауважила І. Геращенко.

Політик нагадала трагічний випадок, який мав місце 30 вересня ц.р. поблизу м. Горлівка Донецької області (у 2 км від лінії зіткнення) на контрольованій проросійськими бойовиками території, коли від вибуху міни загинуло троє неповнолітніх громадян України та один неповнолітній зазнав поранення. У той же час, процесуальне керівництво досудовим розслідуванням зазначених кримінальних проваджень по загибелі дітей не відкрито через відсутність відомостей в ЄРДР. 

За словами І. Геращенко, подібна ситуація має місце і за фактом загибелі громадянина України  О. Захарченка, винного у загибелі тисяч українців й вбитого подільниками у тимчасово окупованому Донецьку. Політик зауважила, що до місць злочину не допустили міжнародних експертів та представників міжнародних місій, зокрема й СММ ОБСЄ.

Довідково: 06.09.2018 року на пленарному засіданні Верховної Ради України був оголошений депутатський запит, внесений народними депутатами України Геращенко І.В. та Іоновою М.М. до Генерального прокурора Луценка Ю.В., Голови Служби безпеки України Грицака В.С. та Голови Національної  поліції України Князєва С.М. щодо правомірності закриття кримінальних проваджень, підозрюваним по яких є О. Захарченко, про хід розслідування злочинів, вчинених О. Захарченком, про заходи з розслідування обставин його вбивства та щодо недопущення розслідування цього злочину слідчими органами РФ (Депутатський запит № 11/10-214 від 7 вересня 2018 року).

Однак, 08.10.2018 року було надано відповідь від Національної поліції України, в якому, зокрема, зазначено, що до підрозділів Нацполіції повідомлення про незаконне проведення правоохоронними органами РФ на тимчасово окупованій території Донецької області з метою розслідування смерті О. Захарченка не надходили. У разі надходжень таких повідомлень буде вжито заходів відповідно до вимог законодавства України.

19 жовтня під час Години запитань до Уряду Ірина Геращенко повторно звернулась до керівництва Нацполіції та СБУ задля ретельної перевірки фактів перетину державного кордону України слідчими РФ для проведення незаконних так званих «слідчих дій» на території, яка є невід’ємною частиною державної території України, а в разі їх підтвердження – порушити відповідні кримінальні провадження та вжити заходів для встановлення винних у цих діях осіб. 

«Мені здається, що буде дуже правильним, якщо всі відомості про скоєння злочинів на окупованих територіях України будуть вноситись до єдиного реєстру, бо це українська територія і мова йде про громадян України. Й ми повинні публічно протистояти слідкому РФ проводити там будь - які незаконні слідчі дії. По-друге, ми повинні фіксувати всі злочини окупаційного режиму проти українських громадян на окупованих територіях, бо окупанти повинні відповісти за свої злочини. Також ми повинні апелювати  до міжнародних структур і експертів з вимогою отримати доступ цих структур і експертів до кожного місця злочину, для того, щоб міжнародні експерти, а не Слідком  Російської Федерації, проводили слідчі дії на окупованих територіях України», – наголосила Ірина Геращенко.