Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
16 жовтня 2018, 18:01

 

Народні депутати розглядають питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народних депутатів.

Головуючий повідомив, що 18 вересня до Верховної Ради надійшло подання Генерального прокурора на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Д.В.

Генеральний прокурор Юрій Луценко доповів подання.

Ю.Луценко відповів на запитання народних депутатів.

Народний депутат Дмитро Колєсніков надав свої пояснення.

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник зачитав висновок Комітету щодо подання Генерального прокурора.

Представники депутатських фракцій взяли участь в обговоренні подання Генерального прокурора.

Головуючий поставив на голосування питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата України Колєснікова Д.В.

За результатами голосування подання підтримали 163 народних депутатів.

Верховна Рада не підтримала подання Генерального прокурора.

Головуючий зачитав заяву народного депутата Івана Савки до складу депутатської фракції «Народний фронт» і заяву народного депутата Олександра Гулака про його входження до складу фракції Радикальної партії.

Народні депутати розглядають питання екологічної політики.

Проект Закону про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року №8328 доповів Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

234 голосами законопроект прийнято за основу.


Прийнято за основу проект Закону "Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року".

Законопроектом пропонується затвердити Основні засади (Стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року.

У «Загальних положеннях» Стратегії дається аналіз стану окремих сфер навколишнього природного середовища («якість атмосферного повітря»; «зміна клімату»; «охорона вод», «охорона земель і ґрунтів», «охорона лісів»; «надра»; «надзвичайні ситуації», «екологічні проблеми Донбасу» та ін.); визначаються мета, засади принципи та інструменти державної екологічної політики; стратегічні цілі та завдання; етапи її реалізації; очікувані результати виконання тощо.

Проектом пропонується також визнати таким, що втратив чинність, Закон України «Про Основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року».

Проект Закону зареєстровано за №8328.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему".

Законом внесено зміни до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему, яка затверджена відповідним Законом України від 15 січня 2009 року.

Законом уточнено кінцевий термін здійснення першочергових заходів на етапі припинення експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему (замість «до 2012 року» - «до 2020 року»).

Згідно із Законом, метою програми визначено забезпечення реалізації державної політики щодо «поводження з відпрацьованим ядерним паливом реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС», для чого необхідно забезпечити будівництво та безпечну експлуатацію «сховища сухого типу для зберігання відпрацьованого ядерного палива реакторів типу РВПК-1000 Чорнобильської АЕС (СВЯП-2)», а також забезпечення охорони від пожеж «об’єктів Чорнобильської АЕС на всіх етапах діяльності із зняття з експлуатації».

Перелік основних заходів із зняття з експлуатації енергоблоків Чорнобильської АЕС повинен конкретизуватися у рамках проектів етапів зняття з експлуатації: остаточного закриття, консервації, витримки та демонтажу енергоблоків Чорнобильської АЕС.

Законом також встановлено, що  “сума фінансування робіт відповідно до Програми за рахунок коштів державного бюджету орієнтовно становить 2 963,22 млн гривень.”

Додаток до Програми викладено у новій редакції як Заходи щодо зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему на період до 2020 року.

Проект Закону зареєстровано за №6624.

Законопроект прийнято в цілому 229 голосами.


Головуючий закрив вечірнє засідання.