Вітаючи усі рішення Синоду Вселенської Патріархїї, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій назвав цей день віховим днем історії України та її Православної Церкви

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
11 жовтня 2018, 20:59

 

"Це віховий день історії України та її Православної Церкви! Вітаю усі рішення Синоду Вселенської Патріархії", - підкреслив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у четвер після оголошення рішення Синоду Вселенського Патріархату.
А.Парубій нагадав, що першим пунктом сьогоднішнього рішення Синоду оголошено про процес надання Українській Помісній Православній Церкві Автокефалії. "Щиро сподіваюся, що найближчим часом відбудеться Всеукраїнський Православний Собор у Києві, у якому візьмуть участь всі ієрархи - патріоти України, які проголосять утворення Єдиної Помісної Української Православної Церкви, - сказав він. - Я переконаний, що після об'єднавчого собору в Києві, Всесвятійший Патріарх Варфоломій вручить Предстоятелю Помісної Української Православної Церкви Томос про Автокефалію".
Голова Верховної Ради зазначив, що сьогодні Вселенська Патріархія ухвалила історичні рішення, зокрема, про визнання УПЦ КП та УАПЦ, щодо ідеї відновлення Ставропігії Вселенської Патріархії у Києві, а "головне - сьогодні Вселенська Патріархія скасувала Синодальний лист 1686 року". "Про це сотні років мріяли і зараз вірять у вищу справедливість покоління українців. Українська Православна Церква - Церква Володимирового хрещення вперше з 1686 року виборола свою довгоочікувану незалежність від Москви", - наголосив він.

Голова Українського парламенту подякував Вселенському Патріарху Варфоломію "за його молитви та батьківську опіку над українським народом".

"Дякую Екзархам Всесвятійшого Патріарха за їхню важливу місію в Україні. Українські державники, душпастирі та світські, кожен на своєму місці і у своїй сфері, багато зробили, щоби нарешті вибороти Єдину Українську Помісну Православну Церкву. Щиро дякую всім однодумцям та сподвижникам цієї святої справи! Щиро вітаю Український Народ!" - наголосив А.Парубій.