Огляд головних тем «Голосу України» від 10 жовтня

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 жовтня 2018, 08:23

 

Сьогодні у «Голосі України»:

- Верховна Рада України офіційно висуває Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

- Маневрений флот для асиметричної відповіді на морську агресію

- Планується розширення транспортних коридорів за рахунок мосту через Дністер

 

Верховна Рада України офіційно висуває Олега Сенцова на Нобелівську премію миру

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав Постанову парламенту про Заяву до Міжнародного Нобелівського комітету щодо висунення кандидатури українського режисера Олега Сенцова на здобуття Нобелівської премії миру. Від цього моменту вважається, що Верховна Рада України офіційно висуває Олега Сенцова, який голодує вже 138-й день, на Нобелівську премію миру. Андрій Парубій переконаний, що Олега і всіх українських в’язнів Кремля з російського полону буде звільнено. «Україна переможе!» — наголосив він.

Довідково

Верховна Рада України 18 вересня ухвалила проект постанови щодо заяви до Нобелівського комітету про висунення українського режисера Олега Сенцова на Нобелівську премію миру. За відповідне рішення проголосували 245 народних депутатів України. Перед тим і лауреат Нобелівської премії миру, лідер «Солідарності» Лех Валенса запропонував Сенцова на Нобелівську премію миру. (читайте у «Голосі України» на 4 стр. >>> article/308155)

Маневрений флот для асиметричної відповіді на морську агресію

На базі Берегової охорони збройних сил США в місті Балтімор відбулася церемонія безплатної передачі Україні двох катерів класу «Island». На кораблях у присутності Президента України Петра Порошенка та віце-адмірала Берегової охорони США Майкла Макалістера підняли жовто-блакитний прапор. Катери поповнять флот ВМС ЗСУ. Після ремонту, заміни двигунів і необхідного оснащення через рік вони прибудуть до Одеси та зможуть патрулювати акваторії Чорного й Азовського морів.

Процедура передавання катерів, що добре зарекомендували себе на службі Берегової охорони США, нашим ВМС розтягнулася в часі на чотири роки через бюрократичні процедури й необхідність зміни українського законодавства. Україна зможе адекватно реагувати на морську повзучу агресію РФ, захищати свої порти та протистояти подальшій анексії акваторії, якщо не просто відродить свій військово-морський флот, а створить його практично заново з врахуванням нових гібридних загроз, дефіциту часу й можливостей. А поки що слабкість практично знекровлених після анексії Криму українських ВМС, «дружні» договори про спільне використання внутрішніх вод простору провокують «хапальний рефлекс» Москви на морі. (читайте у «Голосі України» на 1-2 стр. >>> article/308117)


Планується розширення транспортних коридорів за рахунок мосту через Дністер

Виїзне засідання україно-молдовської робочої групи з питань розширення транспортних коридорів між сусідніми державами відбулося на Вінниччині. В перший день учасники зібрання працювали в обласному центрі в режимі конференції, на другий — виїздили в Ямпільський район, де планується будівництво мосту через Дністер.Керівник української делегації заступник міністра інфраструктури з питань європейської інтеграції Віктор Довгань зазначив, що співробітництво наших країн має давні гарні традиції і значний потенціал для майбутніх проектів. Один з них — розширення транспортного сполучення шляхом спорудження водної переправи через Дністер. (читайте у «Голосі України» на 1,5 стр. >>> article/308140)

 

Повний випуск «Голосу України» від 10.10.2018 на сайті http://www.golos.com.ua