Ірина Геращенко: Повернення РФ до роботи Асамблеї без виконання резолюцій ПАРЄ у частині деокупації Криму та Донбасу, зобов’язань у Мінських домовленостях щодо звільнення заручників та політв’язнів Кремля є неможливим

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
09 жовтня 2018, 17:45

 

 

9 жовтня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко у складі постійної делегації Постійної делегації Верховної Ради України бере участь у засіданні четвертої частини сесії Парламентській асамблеї Ради Європи у Страсбурзі (Франція) .

Під час виступу у дебатах на тему: «Підвищення ефективності процесу прийняття рішень Парламентською асамблеєю щодо повноважень та голосування» Ірина Геращенко закликала учасників засідання  утриматись від ухвалення рішення щодо повернення до складу Асамблеї делегації РФ без виконання нею резолюцій ПАРЄ та зобов’язань у Мінських домовленостях. 

Представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко поінформувала, що нещодавно отримала листи від двох громадян України, які утримуються за політичними мотивами в Російській Федерації. Ірина Геращенко повідомила, що це листи від журналіста Романа Сущенка, якого після незаконного засудження до 12 років колонії суворого режиму відправили по етапу далі середньої смуги території Російської Федерації, та лист від режисера, громадського активіста Олега Сенцова, який незаконно утримується на крайній півночі Росії у місті Лабитнангі за Північним полярним колом.

«Цей лист Олег Сенцов написав мені 5 жовтня, коли вже не мав сил продовжувати голодування. Кремль погрожував Олегу примусовим голодуванням та застосуванням інших тортур», - наголосила І. Геращенко під час свого виступу в Асамблеї.

Представник Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ зауважила, що у своїх листах Р. Сущенко та О. Сенцов дякують усім європейським політикам за зусилля по їх звільненню та просять продовжувати боротьбу за звільнення усіх політв’язнів Кремля, відстоювати демократичні принципи і протистояти агресії Росії. 

«В Сибіру, в інших російських тюрмах політв’язні вірять, що європейські політики не зрадять принципам, на яких 70 років тому будувалася Рада Європи і не підуть на компроміси з совістю, дозволивши делегації РФ повернутись до роботи Асамблеї без виконання жодної з ухвалених резолюцій ПАРЄ», - підкреслила І. Геращенко. 

Політик нагадала, що резолюція з вимогою до РФ звільнити Олега Сенцова була ухвалена ще у 2015 році, однак Російська Федерація проігнорувала вимогу згаданого документу.

«Олег Сенцов й досі у критичному стані утримується в російській тюрмі, і влада РФ не зробила жодного кроку задля звільнення Олега і інших заручників та політв’язнів. Росія не деокупувала Крим, не звільнила Донбас, не визнала причетність до збиття літака Boeing МН17, не припинила підтримувати режим Б.Асада, не визнала причетність до отруєння в Солсбері», - зауважила Ірина Геращенко.

Перший віце-спікер зазначила, що РФ продовжує застосовувати методи гібридної війни, втручаючись у виборчі процеси в Німеччині, Франції та в США.

Ірина Геращенко також підкреслила, що фінансовий фактор, зокрема щодо повернення делегації РФ задля внесення нею членських внесків до Асамблеї, не є доцільною. Політик нагадала, що Україна, попри економічні труднощі, добровільно виділила додаткові 400 тисяч доларів в бюджет РЄ, зауваживши, що «для України принципи важливіше фінансового питання».

«Українська делегація виступає категорично проти послаблення прав і знищення авторитету Асамблеї. Ми будемо голосувати проти запропонованої резолюції і закликаємо всіх учасників засідання не зраджувати фундаментальні принципи Ради Європи й утриматись від ухвалення рішень, які дозволили б делегації Росії повернутись до роботи Асамблеї без виконання зобов’язань у Мінських домовленостях, резолюцій ПАРЄ у частині деокупації Криму та Донбасу, без звільнення заручників та політв’язнів Кремля», - наголосила І. Геращенко.

Під час дебатів в Асамблеї також виступили: Голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ В. Ар’єв, представники Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ О. Сотник, В. Голуб, О. Гончаренко, С. Соболєв, - та взяли участь у дискусії Б.Береза, О.Ляшко.