У Верховній Раді презентовано посібник «Правила оформлення проектів законів та основні вимоги законодавчої техніки»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 вересня 2018, 14:09

 
Посібник містить методичні рекомендації та зразки для написання проектів законів з метою покращення якості проектів нормативно-правових актів.

У виданні зазначається, що законодавча діяльність Верховної Ради у контексті еволюції законодавства України засвідчила існування проблеми якості законів. Автори вважають, що поряд з іншими чинниками, що так чи інакше впливають на якість законів, ця проблема, зокрема, зумовлена також і недотриманням вимог законодавчої техніки у процесі законотворення.

«Законодавча техніка – це система усталених теоретико-прикладних правил, які вироблені на підставі багаторічної практики законотворчості. Ними окреслено засоби і методи розробки та написання проектів законів, що забезпечують точну й повну відповідність положень, які викладаються, їх змісту та призначенню, вичерпний обсяг правового регулювання, ясність і доступність правового матеріалу тощо», - сказано у посібнику.

Автори підкреслюють: «Ці методичні рекомендації розроблено з метою уніфікації написання проектів законів і дотримання вимог законодавчої техніки при підготуванні законопроектів про внесення змін до чинних законодавчих актів».

У виданні приводиться визначення закону, його структура, мова, поняття, а також правила оформлення. Наводяться приклади правильного і хибного формулювання законопроектів, визначення термінів набуття чинності тощо.

Окремо розглядаються норми написання законопроектів про ратифікацію, про внесення змін до законів, підготовка переліку законодавчих актів, що втратили чинність.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут у вступній статті до посібника зазначає: «Я дуже сподіваюся, що цей посібник буде закликом не лише до осмислення і дискусії щодо стандартів нормопроектування, але також дасть поштовх до дебатів про якість законів та пошук практичних інституційних рішень».

Методичні рекомендації підготовлено Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України за участі Програми USAID РАДА. Відповідальні за підготовку  рекомендацій – Заступник Керівника Апарату Верховної Ради України - керівник Головного юридичного управління Михайло Теплюк, народний депутат України першого скликання Володимир Крижанівський та старший асистент-дослідник Програми USAID РАДА з питань парламентської реформи А.Гурківська.