Ірина Геращенко: «Посилення тиску на Російську Федерацію є необхідною умовою для розблокування процесу звільнення заручників»

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 вересня 2018, 09:37

12 вересня ц.р. відбулась зустріч Першого заступника Голови Верховної Ради України, Уповноваженого Президента України з питань мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірини Геращенко з Координатором з питань міжсуспільного співробітництва з Росією, Центральною Азією та країнами Східного партнерства, депутатом Німецького Бундестагу Дірком Візе.

Перший віце-спікер підкреслила важливість активізації міжпарламентського діалогу України та Німеччини. Ірина Геращенко також подякувала за підтримку  територіальної цілісності та державного суверенітету України, й співпрацю в рамках Нормандського формату.

Ірина Геращенко поінформувала про безпекову, екологічну і гуманітарну ситуацію  на Донбасі й запросила депутатів Бундестагу відвідати звільнені території.

Інформуючи про роботу гуманітарної підгрупи ТКГ, І. Геращенко зауважила, що основні питання порядку денного – звільнення заручників та запровадження тристороннього механізму пошуку зниклих безвісти за участі представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, на жаль, залишаються заблокованими.

За її словами, цього року Україні вдалось звільнити лише одного військовослужбовця з окупованого Донбасу та двох співробітників Державної прикордонної служби України, яких викрали та незаконно утримували в РФ. Політик підкреслила, що усі української ініціативи щодо звільнення заручників та політв’язнів Кремля залишаються без офіційної відповіді РФ. Українська  сторона неодноразово пропонувала передати  36 громадян РФ, засуджених за злочини проти територіальної цілісності України, задля повернення  додому політв’язнів Кремля.

«Ми передали списки і прізвища 36 росіян в рамках гуманітарної підгрупи в Мінську, через Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та через дипломатичні канали. Вже п’ятий місяць ми не можемо отримати відповіді на цю ініціативу. Росія не зацікавлена у поверненні  своїх громадян», - наголосила І. Геращенко.

При цьому, вона розповіла, що  22 громадян РФ скерували звернення до Президента В. Путіна з проханням повернути їх на батьківщину.

З огляду на відсутність прогресу у виконання зобов’язань РФ у гуманітарній підгрупі, І. Геращенко наголосила на необхідності посилення  тиску проти РФ.

І. Геращенко розповіла, що на прохання української сторони  координатор гуманітарної підгрупи ТКГ Тоні Фріш здійснив поїздку на окуповані території Донецької та Луганської областей.

Інформуючи  про плани роботи ВР на нинішню сесію,  Перший віце-спікер зауважила, що одним із пріоритетних напрямів  залишається посилення сектору національної безпеки та оборони. Вона  поінформувала депутата Німецького Бундестагу Дірка Візе, що незабаром буде зареєстровано й  ухвалено  законопроект про гуманітарне розмінування.

Своєю чергою, Дірк Візе запевнив, що Німеччина і надалі підтримуватиме Україну у боротьбі за відновлення її територіальної цілісності.