Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки разом із представниками ЄБРР обговорив світовий досвід запровадження аукціонів із закупівлі електроенергії (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 вересня 2018, 14:51

 
Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки разом із представниками Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні провів 12 вересня круглий стіл на тему: «Світовий досвід запровадження системи аукціонів із закупівлі електричної енергії».

Відкриваючи засідання, в.о. голови Комітету Олександр Домбровський зазначив: «У вересні цього року виповнюється 10 років як в Україні був прийнятий закон, який ввів модель розвитку «зеленої енергетики», і коли був введений «зелений тариф». За цей час дуже багато змінилося, змінилися технології, ціни на ці технології, змінилася в Україні ціна на електричну енергію і все це змушує нас переосмислити ту модель, яку ми маємо на сьогодні».

За його словами, український Парламент і Уряд повинні шукати інструменти для того, щоб електрична енергія в Україні була не тільки чистою, як, наприклад, сонячна енергія, а й максимально дешевою, що можна отримати за рахунок чіткої, жорсткої конкуренції між виробниками чистої енергії. Для цього мають проводитися конкурсні аукціони.

Задля досягнення цієї мети в Комітеті був розроблений відповідний законопроект, який має змінити формулу розвитку «зеленої енергетики» в напрямку суттєвого здешевлення електроенергії. Світовий досвід показує, що це цілком реально.

О.Домбровський поінформував, що пізніше було зареєстровано ще сім альтернативних законопроектів. У липні-серпні було проведено ряд робочих груп щодо ключових моментів законопроекту, пов’язаного із організацією аукціонів, стосовно тарифів на сонячну енергію, алгоритмів їх розрахунку та інших позицій.

На його думку, потрібно доопрацювати законопроект щодо проведення аукціонів, щоб наприкінці вересня–початку жовтня, його міг проголосувати Парламент у першому читанні. У другому читанні і в цілому проект Закону можна було б прийняти вже до кінця року. «Це дало б інвестиційний горизонт стратегічним інвесторам України», - зазначив О.Домбровський.

Під час круглого столу директор Департаменту електроенергетики Європейського банку реконструкції і розвитку Гаррі Бойд-Карпентер презентував досвід ЄБРР щодо проведення аукціонів для проектів відновлювальної електроенергетики.

«На сьогоднішній день ЄБРР вже профінансував в Україні 7 кВт електроенергії, які виробляють 14 проектів альтернативної енергетики у приватному секторі. Але для нас це тільки початок і ми вже заклали 250 мільйонів євро для продовження цієї роботи», - поінформував представник ЄБРР.

Він підкреслив, що ті заходи, які сьогодні розробляються в країні, мають бути орієнтовані на європейські ринки енергетики, які, як відомо, дуже відрізняються від українського, і тоді ці проекти будуть дійсно цікавими для інвесторів.

За словами керівника Департаменту ЄБРР, світова тенденція - нарощення виробництва електроенергії при зниженні шкідливих викидів в атмосферу. Це досягається завдяки збільшенню частки альтернативної та відновлюваної енергії. І саме аукціони є ефективним механізмом отримання доступу до дешевої екологічної енергії і стимулювання довгострокового розвитку бізнесу.

ЄБРР готовий надати Україні рекомендації для найбільш ефективного розвитку альтернативної енергетики, зазначив Гаррі Бойд-Карпентер.

У ході круглого столу представник ЄБРР відповів на запитання присутніх.

Підсумовуючи засідання, в.о. голови Комітету підкреслив: «Ключова позиція, яка є на сьогодні -ми повинні виходити на нову модель, нові правила гри, робити їх конкурентними і прозорими».

«На сьогоднішній день у світі немає альтернативи «зеленій енергетиці» і Україна повинна набагато швидше розвиватися у цьому напрямку, а для цього потрібне законодавче забезпечення і дуже швидка імплементація цього забезпечення і потрібні великі інвестиційні ресурси», - сказав він.

О.Домбровський також подякував міжнародним організаціям за надану Україні допомогу в реалізації та розвитку альтернативної енергетики.