Верховна Рада України цьогоріч здобула Open Data Government Award – нагороду за найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами управління

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
10 вересня 2018, 16:01

 

7 вересня у Києві відбувся Open Data Forum – щорічна всеукраїнська подія, яка вже вдруге зібрала представників центральної та міської влади, українських та міжнародних експертів, громадських активістів та стартап спільноту навколо теми розвитку та застосування відкритих даних в Україні.








У межах заходу відзначили лідерів із розвитку відкритих даних в країні у декількох номінаціях. Верховна Рада України цьогоріч здобула Open Data Government Award – нагороду за найвищі стандарти публікації відкритих даних центральними органами управління*.

Як свідчить міжнародний та український досвід, відкриття даних стимулює створення нових послуг і розвиває індустрію власних програмних продуктів, поліпшує взаємодію суспільства і держави, а також підвищує прозорість діяльності та довіру до органів влади. Фокус цьогорічного Форуму - економічний вплив та потенціал відкритих даних в Україні, метою ж є створення платформи для спільного пошуку можливостей ефективного використання соціально-економічного потенціалу відкритих даних й обговорення трендів та інновацій у міжнародній практиці застосування даних на користь розвитку локальних спільнот.

Подія організована Державним агентством з питань електронного урядування України в партнерстві з проектом Фонду «Євразія» «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах»/TAPAS, за підтримки USAID i UK AID.

Відео: https://youtu.be/vLpk_Tblmb8?t=9h11m37s

 

*Довідково: З початку грудня 2015 року на офіційному веб-сайті Верховної Ради України на виконання плану реалізації пріоритетних заходів із забезпечення більшої прозорості, відкритості та підзвітності Верховної Ради України розпочав свою роботу у тестовому режимі новий сервіс «Відкриті дані».

Портал відкритих даних Верховної Ради України призначений для публікації даних у відкритих форматах і створений на виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" № 2939-VI від 13.01.2015 в редакції від 01.05.2015 (щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних).

До першочергового переліку наборів відкритих даних, розпорядником яких є Верховна Рада України, згідно Положення про набори даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних відносяться:

Нормативно-правова база України (база даних “Законодавство України”)

Інформація про розгляд питань порядку денного Верховної Ради України

Інформація про законопроекти, що зареєстровані у Верховній Раді України

Інформація про народних депутатів України.

Портал призначений для забезпечення надання доступу до публічної інформації Верховної Ради України у формі відкритих даних та передбачає доступ до інформації з можливістю її наступного безкоштовного використання.

Сервіс не лише забезпечує участь громадськості та експертних груп у прийнятті рішень Парламентом і комітетами, але й надає якісні публічні послуги з очікуваним скороченням часових затрат на виписки/обробку запитів.