У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон України про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 серпня 2018, 16:06

 

Побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

У № 32 «Відомостей Верховної Ради України» опубліковано Закон України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав».

Цей Закон визначає правові та організаційні засади колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав в Україні.

Законодавство у сфері колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав складається з Конституції України, Цивільного кодексу України, цього Закону та інших законів, прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів, що регулюють відносини у цій сфері.

Вказаним Законом передбачено, що колективне управління майновими правами суб’єктів авторського права і (або) суміжних прав здійснюють організації колективного управління, зареєстровані Установою у встановленому цим Законом порядку.

Організація колективного управління є неприбутковою організацією, утворюється в організаційно-правовій формі громадського об’єднання (громадська організація або громадська спілка) зі статусом юридичної особи, єдиним видом діяльності якої є виконання завдань і функцій, визначених статтею 12 цього Закону.

Засновниками організації колективного управління можуть бути виключно правовласники.

Засновниками і членами організації колективного управління можуть бути фізичні особи - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та юридичні особи приватного права.

Не допускаються обмеження чи привілеї для організацій колективного управління залежно від виду, громадянства, майнового стану чи професійної належності засновників або членів таких організацій.

Згідно з Законом державний нагляд за діяльністю організацій колективного управління внесених до Реєстру організацій колективного управління, здійснюється шляхом отримання інформації, аналізу поданих документів та проведення позапланових заходів із здійснення державного нагляду.

У № 32 оприлюднено Постанову Верховної Ради України «Про прийняття за основу проекту Закону України про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей».

Вказаною Постановою Верховна Рада України постановляє прийняти за основу проект Закону України про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291)

Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

У «Відомостях» опубліковано Постанову Верховної Ради України «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення зміни до Закону України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місцем проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження».

Цією Постановою Верховна Рада України постановляє прийняти за основу проект Закону України про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місцем проживання яких є територія Донецької та Луганської областей, де органи державної влади України здійснюють свої повноваження (реєстр.№ 8114).

Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики доопрацювати зазначений законопроект з урахуванням зауважень і пропозицій суб’єктів права законодавчої ініціативи та внести його на розгляд Верховної Ради України у другому читанні.

Окрім цього у «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано постанови Верховної Ради України: «Про направлення на повторне перше читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні», «Про внесення зміни до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання», «Про направлення на повторне друге читання проекту Закону України про забезпечення прозорості у видобувних галузях», «Про направлення на повторне перше читання проекту Закону України про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень жилого будинку».

«Відомості Верховної Ради України» у № 32 продовжують друкувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

 

 Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».