«Історична пам’ятка архітектури вперше за 45 років буде відреставрована», - Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар про ремонт куполу Верховної Ради України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 серпня 2018, 13:34

 

У зв’язку з численними запитами на суспільно важливу інформацію щодо реставраційного ремонту металоконструкцій купола, зовнішніх сходів та шпиля адміністративного будинку Верховної Ради України по вул. Грушевського, 5 в м. Києві, було здійснено комплексне інформаційне дослідження.

З огляду на режимний характер об’єкту та необхідність дотримання питань безпеки, право на зйомки було надано лише представникам офіційних джерел інформації при Верховній Раді України. Відеозапис здійснено журналістами телеканалу «РАДА», фотоматеріали та інтерв’ю будуть представлені у газеті «Голос України». Офіційна інформація – на сайті Парламенту. У зйомках брали участь: Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради – керуючий справами Петро Олегович Боднар, працівники управління справами Парламенту, представники Прес-служби.

Інформацію надано з урахування вимог безпеки.

За словами головного фахівця відділу організації будівництва управління справами Верховної Ради Віктора Яремчука, який відповідає за проведення реставраційних робіт, «ремонт куполу не проводився вже 45 років - про це свідчить навіть напис зварювальним пристроєм на сталевому листі кровлі – «1973 рік»».

В.Яремчук повідомив, що ремонт було заплановано ще у 2013 році, але планам не довелося відбутися через відповідні політичні події в Україні. «У 2017 році ТОВ «Український інститут сталевих конструкцій імені В.М. Шимановського» було розроблено проектно-кошторисну документацію на об’єкт будівництва «Реставраційний ремонт металоконструкцій купола, зовнішніх сходів та шпиля адміністративного будинку Верховної Ради України по вул. Грушевського, 5 в м. Києві». У поточному році було проведено експертизу розробленої проектно-кошторисної документації та отримано експертний звіт ДП «Укрдержбудекспертиза» № 00-2897-17/ЦБ від 18.04.2018», - розповів він.

За результатом проведеної процедури відкритих торгів у травні-червні поточного року на закупівлі та виконання необхідних робіт, переможцем визначено вітчизняну фірму ТОВ «Будівельно-реставраційна фірма «Відродження», яка має досвід реставраційних робіт і працювала на Маріїнському палаці, та укладено відповідний договір. Загальна ціна договору складає 7000,061 тис. грн., що менше від експертної оцінки на півмільйона грн. Відповідно до умов укладеного договору, роботи повинні бути виконані не пізніше 10 грудня 2018 року. Робота була розпочата у червні, ще до закінчення восьмої сесії.

Водночас, В.Яремчук запевнив, що основна частина робіт буде завершена до початку пленарних засідань – буде повністю замінено скло, очищені та пофарбовані металеві конструкції. Таким чином - ще до того, як народні депутати розпочнуть працювати у сесійній залі.

Зараз купол Верховної Ради накрито синьою плівкою для захисту від дощів і вітру. Сталеві конструкції вже очищені від бруду, іржі та старої фарби. Більше половини старого армованого скла знято. Залізний каркас, до якого кріпитимуть нове покриття, ретельно обробляють захистом від корозії.

Купол складається з восьми великих секторів, вкритих новими скляними армованими віконцями. Усі матеріали постачає фірма-підрядник, зокрема, скло привезене з Польщі. Відповідно до технологічного процесу, великі прямокутні листи за індивідуальними кресленнями розрізають на окремі трапецієвидні частини. Між собою сектори скріплені дерев’яним опорядженням, яке гнучко реагує на розширення та звуження металевої конструкції під час температурних коливань.

Представники фірми працюють 24 години у три зміни по 20 чоловік для прискорення процесу. Загалом же задіяно до 100 працівників разом з розробниками проекту, економістами та деревообробниками. Заважає лише спека – металеві конструкції розігріті до 50 градусів. Крім того, серед складнощів – велика кількість ручної роботи, складна прирізка скла, режимний характер об’єкту.

На сталевих швелерах, що складають остов куполу Верховної Ради України, видавлено напис «1937 рік».

Будівлю Парламенту було побудовано двома роками пізніше. Старе армоване скляне покриття, що нині замінюється, кріпилося за допомогою черепичної замазки, яка вже потріскалася і осипалася – шпарини і щілини дозволяли гуляти вітру на даху, а дощам – заливати металеві конструкції. Навіть поверхневий огляд свідчив про запізнення з ремонтом – за словами фахівців, його слід було проводити ще років зо двадцять тому, аби утримати будівлю у належному стані. Сучасні технології використовують вже новітні герметики – надміцні смоли, що не дозволяють попадати вологому повітрю всередину конструкції. Навіть скло набагато світліше і якісніше, що додасть яскравості сесійній залі.

За словами представника підрядної організації ТОВ будівельно-реставраційна фірма «Відродження» Андрія Жилинського, старе армоване скло, що покривало площу понад 600кв.м, зношене більш, ніж на 85%. «Іноді шибки кришилися буквально від дотику працівників. Однак життю парламентаріїв це не загрожувало. Адже завдяки особливості цього матеріалу скло лише тріскалося, а не розсипалося», - зазначив він і запропонував проглянути складені поруч акуратними рівними стосиками скельця.

За зовнішньою красою має стояти добротність і дбайливе господарське ставлення до історичної споруди, до будинку, що уособлює вищий законодавчий орган країни. Таку думку висловив Перший заступник Керівника апарату – керуючий справами Петро Боднар. «Ремонт на даху Верховної Ради потрібен був не для краси, а передусім для безпеки та збереження історичної споруди», - сказав він.

П.Боднар також пояснив, що за роки незалежності на покрівлі парламенту планового ремонту не проводили, тому мотивацією для початку реставраційних робіт став термін експлуатації споруди та її зношеність. «Скло потребувало заміни, металеві конструкції необхідно було очистити від корозії та обробити герметиками. Зовсім скоро купол матиме оновлений вигляд, і, сподіваюся, що це добре вплине на роботу Парламенту», - сказав він, додавши, що «ми мусимо дбати про нашу культуру, про ставлення до історичних пам’яток та державних артефактів». «Достойний вигляд повинна мати і Верховна Рада, і Кабінет Міністрів, і адміністрація Президента, як і вся Україна загалом», - підкреслив Перший заступник керівника Апарату Верховної Ради.

Довідково: Український парламент було побудовано за проектом архітектора Володимира Заболотного. Почали зводити ще в 1936 році, а завершили – влітку 1939-го. Пізніше, коли приміщення вже здали, в 1940 році, В. Заболотного удостоїли Державної премії та призначили головним архітектором Києва.