Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 липня 2018, 18:08

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши пленарне засідання, повідомив, що під час перерви відбулася робоча нарада щодо узгодження компромісних пропозицій стосовно кінцевого голосування законопроекту про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв'язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" №7441.

Головуючий надав слово доповідачу по законопроекту - заступнику Голови Комітету з питань правової політики та правосуддя Сергію Алєксєєву, який роз’яснив предмет і суть голосування. Доповідач запропонував повернутися до голосування по низці правок, які голосуванням необхідно підтвердити.

228 голосами народні депутати підтвердили запропоновані правки.

 Окремо на голосування були поставлені правки №168 і №160 законопроекту в редакції, яку зачитав доповідач, і яку підтримали фракції.

За результатами голосування обидві правки були підтримані.

254 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому з техніко-юридичними правками.

 

Прийнято Закон "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" у зв’язку з прийняттям Закону України "Про Вищий антикорупційний суд"".

Законом внесено зміни до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", які передбачають, зокрема деталізацію регулювання питань діяльності палат вищих спеціалізованих судів, закріплення певної інституційної автономності апеляційної палати вищого спеціалізованого суду.

Законом, зокрема, встановлено, що апеляційна палата вищого спеціалізованого суду діє у його складі на засадах інституційної, організаційної, кадрової та фінансової автономії. Для неї передбачено окреме проведення конкурсу на зайняття посад суддів апеляційної палати (окремо від конкурсу на зайняття посад інших суддів вищого спеціалізованого суду), визначення Державною судовою адміністрацією України за погодженням із Вищою радою правосуддя кількості суддів у межах загальної кількості суддів вищого спеціалізованого суду, наявність окремої бюджетної програми на фінансування її діяльності з наділенням голови палати повноваженнями погоджувати проект кошторису Вищого антикорупційного суду в частині фінансування діяльності Апеляційної палати та використання бюджетних коштів, передбачених на утримання Апеляційної палати, а також наявність в апараті самостійного структурного підрозділу, що забезпечуватиме діяльність цієї палати, підконтрольного та скеровуваного Головою Апеляційної палати і який з питань забезпечення діяльності апеляційної палати не підпорядковуватиметься керівнику апарату вищого спеціалізованого суду.

На голову апеляційної палати покладаються, крім повноважень, передбачених для секретаря судової палати, також повноваження з представництва апеляційної палати перед органами державної влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами з питань її діяльності, інформування зборів суддів вищого спеціалізованого суду та Верховного Суду про результати узагальнення судової практики, сприяння виконанню вимог щодо підтримання кваліфікації суддів палати, підвищення їхнього професійного рівня.

Законом визначено вищі спеціалізовані суди головними розпорядниками коштів Державного бюджету України, а також визначено окремим рядком видатки на утримання апеляційної палати вищого спеціалізованого суду у Державному бюджеті України.

Законом статтю 160 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» замінено на главу 4 «Служба судової охорони», в якій врегульовуються питання забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах, статусу, повноважень Служби судової охорони, проходження служби у Службі судової охорони, спеціальних звань та соціального захисту співробітників Служби судової охорони тощо.

Законом також врегульовано низку питань, пов'язаних із впровадженням судової реформи, зокрема, доповнено низкою статей Кримінальний процесуальний кодекс, закони України «Про Конституційний Суд України», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів», «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», «Про державну охорону державної влади України та посадових осіб», «Про державну таємницю», «Про Національну поліцію».

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №7441.

 

Головуючий надав слово представникам фракцій, які висловилися щодо розгляду питання про звільнення і призначення членів ЦВК.

Керівник фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов заявив, що фракція готова відкликати одного з своїх кандидатів.

На вимогу двох фракцій у пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий надав слово для виступу керівнику фракції «Блок Петра Порошенка» Артуру Герасимову, який заявив, що фракція демонструє свою послідовність і готова не голосувати за одну із своїх кандидатур, а саме Ольги Лотюк і, таким чином, розблокувати розгляд питання про оновлення ЦВК.

А.Герасимов попросив головуючого поставити на рейтингове голосування питання про звільнення та призначення членів ЦВК.

Представники інших фракцій у виступах зазначали, що питання потрібно розглянути і що розгляд питання у запропонованому варіанті є порушенням Регламенту. Пропонувалося перенести розгляд цього питання на осінь.

Головуючий підсумовуючи, нагадав, що згідно з Регламентом всі кандидати мають бути попереджені за три дні до розгляду питання в сесійній залі. Зараз у залі немає жодного кандидата.

А.Парубій оголосив перерву, запросивши керівників фракцій на нараду в кабінет Голови Верховної Ради.

Після перерви Андрій Парубій повідомив, що під час наради більшість фракцій висловилися за перенесення розгляду питання про звільнення і призначення членів ЦВК.

Він зазначив, що під час розгляду питання мають бути присутні усі члени ЦВК, а їх зараз у залі немає.

А.Парубій повідомив, що він закликав голів фракцій продовжити консультації, щоб можливо завтра розглянути це питання.

Головуючий наголосив, що сьогодні Верховна Рада ухвалила надзвичайно важливе рішення і закрив вечірнє засідання.