Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин заслухав інформацію про заходи щодо захисту і забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 липня 2018, 17:03

 

Було заслухано інформацію представників органів виконавчої влади про стан реалізації бюджетної програми «Заходи щодо захисту і забезпечення прав та інтересів осіб, позбавлених особистої свободи внаслідок дій незаконних збройних формувань та/або органів влади Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та тимчасово окупованій території України, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей», передбаченої Законом України «Про Державний бюджет на 2018 рік» (код програмної класифікації 1601020).

За словами, представника Міністерства фінансів Наталії Климко у державному бюджеті України на 2018 рік передбачено 95 мільйонів гривень для виплат постраждалим і кошти виділяються відповідно до Постанови КМУ №328, яка встановила порядок таких виплат.

Як повідомив Начальник відділу з питань осіб, позбавлених особистої свободи Міністерства з питань тимчасово окупованих територій Ігор Гриб, наразі відповідні виплати отримали 65 осіб.

За словами представниці Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, сьогодні існують проблеми з наданням правової допомоги та виплатами постраждалим.

В обговоренні цього питання взяли участь представники міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО, Міністерства фінансів, народні депутати, представники громадських організацій, зокрема Кримської правозахисної групи, Української гельсінської спілки з прав людини, ГО «Донбас SOS» та інші.

Окрім того, йшлося про виконання Кабінетом Міністрів рішення Київського апеляційного адміністративного суду щодо скасування нормативних актів стосовно перевірок вимушено переміщених осіб задля отримання пенсій та соціальних виплат - постанови КМУ від 8 червня 2016 року №365, п. п. 7, 8, 9, 13 Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ від 8 червня 2016 року №365 та абз. 10 п. 1 Постанови КМУ "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" № 637 від 5 листопада 2014 року.

4 липня Київський апеляційний адмінсуд підтримав позицію Окружного адмінсуду, який скасував нормативні акти КМУ стосовно перевірок переселенців задля отримання пенсій та соціальних виплат. Рішення апеляційного суду набрало законної сили.

Позов проти рішень Кабміну ініціював голова Громадського комітету захисту конституційних праві і свобод громадян, екс-голова Української Гельсінської спілки з прав людини Микола Козирев. Він вимагав скасування постанови КМУ від 8 червня 2016 року № 365, п. п. 7, 8, 9, 13 Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого Постановою КМУ від 8 червня 2016 року № 365 та абз. 10 п. 1 Постанови КМУ "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" № 637 від 5 листопада 2014 року.

За інформацією представників Міністерства з питань тимчасово окупованих територій зазначені постанови досі діють, і до них не були внесені зміни. Окрім того, було повідомлено, що КМУ планує подати касаційну скаргу на рішення суду.

У зв’язку з цим було вирішено надіслати відкритого листа від Комітету до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з вимогою надати пояснення щодо ситуації, яка склалася.

«Це кричуще порушення Конституції, законів України, рекомендацій Ради Європи, рекомендацій комітетських слухань з цього приводу. А тепер і невиконання рішення суду. Це неприпустимо», - наголосив голова Комітету Григорій Немиря.

Було розглянуте питання про створення робочої групи з підготовки слухань у Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин на тему: «Удосконалення державної політики у сфері застосування санкцій до осіб, причетних до політично мотивованих незаконних переслідувань громадян України» та вирішено провести слухання у жовтні цього року.

Обговорювався план роботи Комітету на період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (4 вересня 2018 року – 25 січня 2019 року) та пропозиції Комітету до проекту порядку денного дев’ятої  сесії Верховної Ради України восьмого скликання (4 вересня 2018 року – 25 січня 2019 року).