Результати розгляду законопроектів щодо їх впливу на показники бюджету та відповідності законам, що регулюють бюджетні відносини

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 липня 2018, 16:39

 

Відповідно до статті 93 Регламенту Верховної Ради України та статей 27 і 109 Бюджетного кодексу України Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 11 липня 2018 року розглянув 10 законопроектів та ухвалив рішення:

5 законопроектів не мають впливу на показники бюджету;

5 законопроектів мають вплив на показники бюджету (4 законопроекти мають безпосередній вплив, у т.ч: 4 - зменшують надходження та/або збільшують витрати) та 1 законопроект має опосередкований вплив);

при цьому 2 законопроекти містять положення, які потребують узгодження з бюджетним законодавством і щодо них додатково пропонуються рекомендації профільному комітету.

 

 1.  Законопроекти, які не мають впливу на показники бюджетів

1.1.  Проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Молдова про реадмісію осіб", № 0188;

1.2. Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" (щодо відрядження поліцейських до державних (міждержавних) органів, підприємств, установ і організацій та присвоєння чергових спеціальних звань поліцейським, прикомандированим із залишенням на службі в поліції)", № 8339.

1.3. Проект Закону "Про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою про економічне співробітництво", 0187.

1.4.  Проект Закону "Про внесення змін до Розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання", № 8429.

1.5.  Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо права на відмову від послуги постачання теплової енергії", № 8431.


 2.  Законопроекти, які мають вплив на показники бюджетів

Безпосередній:

 такі, що зменшують надходження та / або збільшують витрати

2.1  Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо обчислення та перерахунку пенсії учасників ліквідації аварії на ЧАЕС", № 8355-1.

2.2   Проект Закону "Про внесення змін до статті 5 Закону України "Про судовий збір" щодо звільнення органів місцевого самоврядування від сплати судового збору", № 8422.

Законопроекти, які мають вплив на показники бюджету (такі, що зменшують надходження та / або збільшують витрати) та потребують узгодження з бюджетним законодавством

2.3  Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо утворення військових судів", № 8392-1.

Пропонується додатково:

рекомендувати Комітету з питань правової політики та правосуддя забезпечити при опрацюванні законопроекту узгодження його положень (а саме пунктів 21 та 24) із вимогами Бюджетного кодексу України щодо застосування програмно-цільового методу у бюджетному процесі.

2.4  Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації системи державного управління у сфері сільського господарства" №4922-д.

Пропонується додатково:

рекомендувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин доопрацювати положення законопроектів, виходячи із вимог Бюджетного кодексу України щодо фінансового забезпечення органів влади і особливостей формування та використання коштів спеціального фонду бюджету (частини першої статті 7, частин третьої, четвертої і восьмої статті 13, частини четвертої статті 23 і частини другої статті 48 Бюджетного кодексу України).

Опосередкований

2.5  Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава" № 6428-д.