В рамках XXVII-ї Щорічної літньої сесії ПА ОБСЄ членами української делегації проведено неформальний захід, присвячений проекту будівництва Російською Федерацією газогону "Північний потік-2" та його впливу на держави-учасниці ПА ОБСЄ

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 липня 2018, 13:23

У заході взяли участь члени Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ОБСЄ О.Бєлькова, В.Висоцький, Т.Острікова та Р.Чубаров, а також член британського парламенту і ПА ОБСЄ Джон Віттінгдейл, Голова Наглядової ради публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» Споттісвуд Клер Мері Джоан і Президент Світового конгресу українців Євген Чолій.

Проведення такого заходу в ході щорічної літньої сесії стало гарною платформою для подальшого просування енергетичного діалогу та зусиль з диверсифікації поставок енергоресурсів, що робить більш ефективним використання енергетичних ресурсів і сприяє тим самим зміцненню миру і співробітництва між державами-учасницями.

Народні депутати О.Бєлькова і В.Висоцький та член британського парламенту і ПА ОБСЄ Джон Віттінгдейл чітко доповіли про регіональні виклики та геополітичні наслідки реалізації побудови газогону «Північний потік-2».

Під час заходу організатори ознайомили присутніх з статистичними даними транзиту газу через газотранспортну систему України, змінами, що сталися після побудови «Північного потоку-1» та наголосили, що майбутній газогін стовідсотково є політичним проектом Кремля, який намагається прив’язати Європу до свого газу з метою подальшого маніпулювання як Європейським Союзом, так і окремими європейськими країнами і використанням обох газогонів у якості ефективної зброї для просування інтересів Кремля у вільному західному світі.

Організатори заходу запропонували, зокрема, використовувати платформу ПА ОБСЄ для обміну інформацією та обміну передовим досвідом у галузі зміцнення енергетичної безпеки щоб ширше обговорити екологічний аспект енергетичної безпеки і потенційні наслідки енергетичних проблем на ситуації в області безпеки в регіоні ОБСЄ.

В ході дискусії було зазначено, що для країн ЄС важливо мати стабільність та безперервність постачання газу в ЄС. Народні депутати наголосили, що «поправки, запропоновані Єврокомісією, є переглядом технічного характеру та обмеженої сфери застосування і вони будуть застосовуватись на території ЄС в цілому. Це є передумовою нашої енергетичної безпеки та незалежності, що створить рівні умови для всіх учасників на ринку та сприятимуть вільній конкуренції».