Відбулася дискусія «Трансформація парламенту: виклики та досягнення. Два роки проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 липня 2018, 16:35

 

У дискусії взяли участь представники Апарату Верховної Ради, народні депутати, фахівці Представництва ЄС в Україні, Програми розвитку ООН в Україні та проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу».

Розпочинаючи захід, Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради Петро Боднар привітав присутніх від імені Голови Верховної Ради України та зазначив, що вже досягнуті певні результати на шляху реформування Верховної Ради України.

«У березні 2016 року було представлено Дорожню карту реформи українського Парламенту, напрацьовану Місією Європейського парламенту з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса. Рекомендації Дорожньої карти було затверджено Верховною Радою, вони  стали основою для проведення реформ у контексті повної інтеграції України в ЄС та відданості європейським цінностям. Дані рекомендації  стосуються усіх функцій Парламенту, зокрема законотворчого процесу, наближення українського законодавства до права ЄС, дотримання етичних норм і стандартів, а також відкритості інституції», – підкреслив Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради.

На думку П.Боднара, без перебільшення, втілення амбітної програми реформ Парламенту потребує чималих зусиль, політичної волі, консенсусу серед політичних груп та фракцій. Він зазначив: «Для нас завжди була і буде підтримка Європейського Союзу, Програми розвитку ООН та проекту «Рада за Європу».

Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради проінформував, що у  результаті спільної праці вдалося досягнути чимало якісних змін у роботі українського Парламенту. Зокрема, у першому читанні були прийняті два законопроекти про кількість комітетів та пропорційний розподіл місць у комітетах. Також запроваджено електронний документообіг: хід обговорення законопроекту можна відслідковувати на мобільних пристроях. Вчора була затверджена Стратегія електронного парламентаризму на 2018 – 2020 роки, яка покликана зробити діяльність Парламенту прозорою для кожного громадянина.

Народний депутат Світлана Заліщук подякувала за можливість долучитися до вітального слова і зазначила, що має власне бачення формули успішної реформи в Україні, у тому числі - трансформації Парламенту. Це ідеї, досвід, підтримка і ресурси наших міжнародних партнерів. Це політична воля української влади. І це кропітка робота та енергія нашого громадянського суспільства. Цих три компоненти є запорукою наших успішних українських реформ. С.Заліщук вважає, що програма «Рада за Європу» була саме таким компонентом, який допоміг реформуватися Парламентові у контексті його відкритості, підзвітності та його модернізованій роботі.

Керівник відділу програм допомоги «Належне управління та демократизація» Представництва Європейського Союзу в Україні Мартін Клауке подякував за можливість бути присутнім на заході та наголосив, що Європейський Союз завжди радий надавати підтримку Україні на шляху реалізації реформ. «Ми зацікавлені у тому, що запроваджені зміни були фундаментальними та ефективними», – зазначив Мартін Клауке.

Учасники заходу обговорили подальші кроки реалізації проекту ЄС-ПРООН «Рада за Європу», спрямовані на вдосконалення механізмів відкритого діалогу Верховної Ради з громадянами та інститутами громадянського суспільства, підвищення ефективності та якості законотворчих процесів, а також модернізації внутрішніх процесів адміністрування діяльності Верховної Ради.