Результати опитування щодо процесу приєднання до вже утворених об’єднаних територіальних громад презентовано на засіданні Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 липня 2018, 12:34

 

Опитування проводилось Асоціацією об’єднаних територіальних громад в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ) з метою аналізу практики застосування законодавства України, з’ясування проблем та перешкод, з якими стикаються громади у процесі приєднання, а також формування пропозицій щодо вдосконалення законодавства у сфері реформи місцевого самоврядування.

Одержані результати показали, що 67% ОТГ, які взяли участь в опитуванні планують приєднання територіальних громад, ще 15% - вже прийняли рішення про приєднання громад та планують продовжувати його проведення.

Приєднання територіальних громад відбувається загалом відповідно до перспективних планів формування територій громад області. При цьому, 25 ОТГ планують приєднання територіальних громад, які частково відповідатимуть перспективним планам. 19% ОТГ зазначили, що у них існують проблеми із внесеннями змін до перспективних планів як на рівні їх розроблення обласними державними адміністраціями, так і на рівні схвалення обласними радами.

Результати опитування вказують, що серед проблем, які виникають при приєднанні громад до ОТГ, найбільшу частку становить протидія з боку сільських голів, депутатів місцевих рад, районних державних адміністрацій, а також орендарів землі.

Щодо законодавчого забезпечення процесу приєднання до об’єднаних територіальних громад, то 64% опитаних ОТГ відзначають відсутність проблем на законодавчому рівні, 11% ОТГ - стикаються із проблемами застосування законодавства. При цьому представники ОТГ вважають, що законодавство потребує внесення змін в частині встановлення відповідальності за затягування процесу створення об’єднаних територіальних громад та приєднання до них, а також визначення часу завершення добровільного етапу створення об’єднаних територіальних громад. Крім того, ОТГ наголошують на необхідності прийняття Закону України «Про засади адміністративно-територіального устрою України».