Голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергій Власенко взяв участь у консультаційній зустрічі щодо законодавчого врегулювання питання дотримання законності в діяльності органів місцевого самоврядування

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 липня 2018, 17:46

Зустріч було організовано Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства спільно з Програмою Ради Європи “Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні” з метою напрацювання концептуальних засад адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування в Україні на основі висновків, досягнутих під час зустрічі з цього питання у штаб-квартирі Ради Європи 26 квітня 2018 року.

Відкриваючи захід, Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко зазначив, що прокуратура України, нажаль, не завжди оперативно реагує на випадки порушення законності, тому питання порядку денного консультаційної зустрічі є вкрай актуальним. За словами Г.Зубка, в Європі існують різні варіанти взаємодії між органами державної влади та органами місцевого самоврядування з метою дотримання законності в діяльності останніх, проте Україна наразі розглядає більш м'який варіант взаємодії, віддаючи перевагу загальному нагляду, ніж контролю. У цьому зв'язку Віце-прем'єр-міністр наголосив, що консультаційна зустріч є логічним продовженням низки узгоджувальних процедур між представниками державної влади, місцевого самоврядування, міжнародних організацій на шляху пошуку оптимальної моделі здійснення адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг зазначив, що сприяння в частині законодавчого врегулювання питань дотримання законності в діяльності органів місцевого самоврядування здійснюється Радою Європи в рамках виконання чинного Плану дій Ради Європи для України, зокрема Програми "Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні". Він підтвердив готовність Ради Європи і надалі підтримувати ініціативи України на цьому шляху.

Голова Комітету Сергій Власенко висловив думку, що питання здійснення адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування в світлі внесених на розгляд Верховної Ради законопроектів про засади адміністративно-територіального устрою та про службу в органах місцевого самоврядування, можливо, і не є найбільш нагальним, проте воно точно у “першій десятці”. При цьому С.Власенко висловив переконання, що одним з найважливіших завдань в процесі пошуку шляхів впровадження адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування є визначення обсягу такого нагляду, який не повинен призводити до надмірного втручання держави в діяльність органів місцевого самоврядування. У зв'язку з цим очільник Комітету подякував організаторам за проведення таких консультаційних зустрічей, під час яких представники всіх заінтересованих сторін можуть обмінятися думками й виробити узгоджену позицію, та закликав учасників дотримуватись домовленостей, досягнутих під час попередньої зустрічі у штаб-квартирі Ради Європи.

Активну участь в дискусії взяв експерт Ради Європи, професор Страсбурзького університету Робер Герцог, який інформував учасників заходу про європейські стандарти у відповідній сфері та конкретні приклади практичних рішень з інших країн-членів Ради Європи.

Під час заходу представники органів державної влади, асоціацій органів місцевого самоврядування, вітчизняні та міжнародні експерти також висловили свою позицію та обговорили загальні засади та шляхи інституційного забезпечення адміністративного нагляду за діяльністю органів місцевого самоврядування, заходи реагування і гарантії забезпечення інтересів органів місцевого самоврядування.