Відбулося вечірнє пленарне засідання Верховної Ради України

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
21 червня 2018, 18:13

 

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, відкривши вечірнє засідання, зазначив, що зараз народні депутати мали розглядати питання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олександра Пономарьова.

А.Парубій надав слово Генеральному прокурору Юрію Луценку, який поінформував про подані ним до Верховної Ради подання щодо притягнення до кримінальної відповідальності чотирьох народних депутатів та їх повернення Комітетом з питань Регламенту, що за його словами, є порушенням.

Ю.Луценко наголосив, що він обов’язково внесе ці та інші подання пізніше.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловився з цього приводу. 

Він зазначив, що це безпрецедентний випадок, коли по трьох поданнях не було рішення Регламентного комітету по суті. Воно було повернуто Голові Верховної Ради і без присутності Генерального прокурора. «Це ще раз ставить під сумнів саму процедуру зняття недоторканності», - наголосив він.

Головуючий зняв з розгляду питання про надання згоди Верховною Радою на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олександра Пономарьова і оголосив до розгляду наступне питання - законопроект про валюту №8152.

Народні депутати приступили до розгляду правок до законопроекту.

228 голосами законопроект було прийнято у другому читанні та в цілому.


Прийнято Закон "Про валюту і валютні операції".

Цей Закон визначає правові засади здійснення валютних операцій, валютного регулювання та валютного нагляду, права та обов’язки суб’єктів валютних операцій і уповноважених установ та встановлює відповідальність за порушення ними валютного законодавства.

Метою цього Закону є забезпечення єдиної державної політики у сфері валютних операцій та вільного здійснення валютних операцій на території України.

Закон визначає принципи валютного регулювання, уточнює термінологічний апарат у сфері валютного регулювання та валютного нагляду, зокрема, введено нові терміни.

Закон також визначає зміст валютного законодавства; уточнює засади здійснення валютних операцій, у тому числі здійснення розрахунків, торгівлі валютними цінностями; здійснення транскордонного переказу та переміщення валютних цінностей; ліцензування валютних операцій Національним банком України; здійснення валютного нагляду; здійснення НБУ заходів захисту; запровадження особливостей установлення граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту продукції, а також транспортних послуг; встановлення заходів впливу до порушників валютного законодавства.

Законом відповідні зміни внесено до законів України «Про зовнішньоекономічну діяльність», «Про банки і банківську діяльність», а також визнано такими, що втратили чинність, Закон України «Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті» та Декрет Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання та валютного контролю».

Закон прийнято з техніко-юридичними правками.

Проект Закону зареєстровано за №8152.

 

Народні депутати почали розгляд правок до підготовленого до другого читання

проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання (друге читання із скороченням строку підготовки) №8296.

На вечірньому засіданні вони розглянули 54 правки з 138-и.

Розгляд правок буде продовжено на наступному пленарному тижні.

Головуючий закрив вечірнє засідання.