Ірина Геращенко: Україні важлива позиція Канади на саміті G7 щодо неможливості повернення РФ до клубу провідних демократій світу без виконання нею Мінських домовленостей

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 червня 2018, 14:15

 
12 червня 2018 року парламентська делегація групи дружби між Україною та Канадою на чолі із Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко провела ряд зустрічей у м. Оттава, Канада. Представники української делегації обговорили актуальні питання співпраці з Головою Комітету у закордонних справах та зовнішньої торгівлі Сенату Рейнелл Андрейчук, Міністром імміграції, у справах біженців та громадянства Ахмедом Хуссеном, Парламентським секретарем Міністра закордонних справ Канади Меттом Декорсі, Парламентським секретарем Міністра міжнародної торгівлі Канади Памелою Голдсміт-Джонс, представниками Палати громад та Сенату Канади.

Під час зустрічей були обговорені актуальні питання торговельно-економічного та культурно-гуманітарного співробітництва між Україною та Канадою. Зокрема, сторони обмінялись думками щодо інвестиційного співробітництва, розвитку технологій та науки, цифрової медицини та сфери енергетики - видобутку сланцевого газу.

Також було обговорено співпрацю у сфері безпеки та оборони, зокрема щодо продовження тренувальної місії UNIFIER. Українські парламентарії відзначили, що реалізація цього проекту дає змогу суттєво посилити спроможність українських військових, а в свою чергу канадські інструктори мають можливість ознайомитись із досвідом протидії гібридним методам військової агресії РФ. Парламентарії України також наголосили на необхідності активізації співпраці у сфері гуманітарного розмінування та протимінної діяльності. 

Представники парламентської делегації групи дружби між Україною та Канадою обговорили з канадською стороною питання лібералізації візового режиму. Парламентарії України звернули увагу, що сьогодні Україна має позитивний досвід з ЄС з цього питання та не створює жодних міграційних ризиків. Парламентарії України порушили питання, що українське суспільство очікує лібералізації візового режиму з Канадою, й на жаль, в цьому питанні немає просувань.

Особлива увага на зустрічах була надана питанням безпекової, гуманітарної та екологічної ситуації на Донбасі та в Криму, питанню звільнення заручників та політв’язнів, які утримуються на окупованих територіях України та в РФ.

Представники української делегації подякували за послідовну позицію Канади на саміті G7 щодо неможливості повернення РФ до клубу провідних демократій світу без виконання Росією Мінських домовленостей - реінтеграції окупованих територій України та звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України.

Представники української делегації зауважили, що Росія має понести відповідальність за порушення міжнародного права та за тисячі жертв, зокрема і за збиття Boeing 777 рейсу МH17.

Під час зустрічей також було обговорено необхідність активізації співпраці у сфері кібербезпеки, протидії пропаганді РФ, протидії втручання Росії у демократичні процеси.

«Росія буде намагатися втручатися в майбутні вибори в Україні, зокрема, через інформаційні атаки і операції спецслужб. Ця проблематика потребує конструктивної співпраці всіх демократичних країн», - зауважила Ірина Геращенко.

Представники української делегації підтримали ініціативу парламентаріїв Канади взяти участь в якості міжнародних спостерігачів у моніторингу виборів в Україні у 2019 році.