Голова Верховної Ради України А.Парубій під час зустрічей з представниками Парламенту та Уряду Великої Британії порушував питання візового режиму між двома країнами

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
13 червня 2018, 12:04

 

Голова Верховної Ради України А.Парубій, перебуваючи з візитом у Сполученому Королівстві Великої Британії, зустрівся у вівторок з Головою Комітету у закордонних справах Палати громад Парламенту Великої Британії Томом Тагенхатом, з Міністром Збройних сил Великої Британії Марком Ланкастером, Міністром у справах Європи та Північної і Південної Америк сером Аланом Данканом.

Коментуючи підсумки зустрічей кореспонденту парламентського телеканалу «Рада», А.Парубій зазначив, що «не міг не підняти питання візового режиму між Україною і Великобританією».

«Я сказав про ту величезну кількість скарг від українських громадян з приводу дуже регламентованої, дуже жорсткої процедури отримання віз у Великобританію. Я наполягав на тому, що має бути спрощений механізм, що ця процедура має бути відрегульована, щоб полегшити і поїздку, і перебування у Великобританії  українцям, і щоб ми, крок за кроком, йшли до спрощення візового режиму. Розраховую на те, що моя позиція, моє побажання, - впевнений, що це є і побажання від дуже багатьох українців, які люблять Великобританію, які, можливо, навчаються тут, буде почуте і підтримане Урядом і Парламентом Великобританії», - сказав А.Парубій.

Голова Парламенту нагадав, що «в березні наступного року завершується час односторонньої дії України щодо безвізу для громадян Великобританії». Він зауважив, що, «коли вів розмову про те, що ми очікуємо спрощеного режиму для українців, то мав на увазі також і паритетність: що і Україна після березня наступного року ухвалюватиме дії стосовно наших двосторонніх відносин, враховуючи і поступки, і кроки назустріч уряду Великобританії».

На запитання «Чи відчули Ви, що у Лондоні є політична воля розглядати це питання позитивніше для українців?», А.Парубій наголосив: «Часто говорять про те, що це адміністративні речі, а не політичні, і неможливо їх розглядати з політичної точки зору, бо це просто адміністрування. Але я відчув, що є бажання і є настрій, щоб це питання розглянути. Я не можу говорити, про які терміни йдеться, бо зараз вся країна зосереджена на голосуванні в Парламенті, але я відчув готовність до змін, і відчув максимальну готовність до спрощення механізму отримання віз для українців».

Голова Верховної Ради України підкреслив, що ключовою темою, яка піднімалася під час зустрічей, було важливе для України питання щодо продовження і посилення санкцій проти Російської Федерації, та питання щодо «Північного потоку 2».

«Я переконував своїх колег з Парламенту і з Уряду Великобританії, що для України вкрай важлива публічна позиція Великобританії про те, що «Північний потік-2» є не економічним, а виключно політичним проектом, який несе загрозу дестабілізації для всього європейського континенту. І я сподіваюсь, що ми вийдемо на таку публічну заяву від Великобританії, і я впевнений, що ця позиція буде важливою також і для Данії, яка до сьогодні ще вагається з того приводу, чи давати дозвіл на побудову ділянки «Північного потоку-2» через свою територію. Нам важлива позиція Данії, і важлива позиція Великобританії. Адже її позиція впливатиме і на позицію інших європейських країн», - сказав А.Парубій.

«Також обговорювалась ініціатива створення міжпарламентської депутатської групи з боротьби із гібридними загрозами з Росії», - повідомив Голова Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій перебуває з візитом у Сполученому Королівстві Великої Британії. 

Адреса FTP, за якою ви зможете отримати відео цього коментаря, а також зустрічей з Головою Комітету у закордонних справах Палати громад Парламенту Великої Британії Томом Тагенхатом та Міністром у справах Європи та Північної і Південної Америк сером Аланом Данканом:

ftp://217.20.163.135

log: visitor

pass: visitor

13_06_18_parubiy_komentar

13_06_18_parubiy_tagenhat

13_06_18_parubiy_dankan