Комітет рекомендує прийняти за основу проект Закону про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
13 червня 2018, 11:49

 Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи розглянув проект Закону України про внесення змін до Лісового кодексу України (щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення лісової галузі), № 8238, та рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні прийняти його за основу.

Метою проекту Закону є забезпечення удосконалення системи фінансування та розвитку лісового господарства для робіт з ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів, створення захисних лісових насаджень та полезахисних лісових смуг, у тому числі південно-східного регіону України.

Законопроектом передбачено внесення змін до Лісового кодексу України, відповідно до яких пропонується утворити Державний фонд розвитку лісового господарства у складі спеціального фонду Державного бюджету України за рахунок надходжень від рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів в частині деревини, заготовленої від рубок головного користування та інших надходжень, визначених законом про Державний бюджет України.

Міністерство аграрної політики та продовольства України висловило ряд зауважень та пропозиції, зокрема законопроектом не передбачено забезпечення фінансовими ресурсами лісогосподарських державних підприємств нересурсних областей сходу та півдня України. Мінагрополітики вважає, що законопроект потребує доопрацювання.

Державне агентство лісових ресурсів України підтримало прийняття проекту Закону та зазначило, що законопроект дозволить вирішити проблемні питання галузі, удосконаливши систему фінансування та розвитку лісового господарства, з метою фінансування робіт з ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів, створення захисних лісових насаджень та полезахисних лісових смуг, лісовпорядкування.

Узагальнюючий висновок Головного науково-експертного управління: за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання.

У своєму висновку Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака зазначив, що створення спеціального фонду є необхідним та буде забезпечувати лісогосподарську галузь коштами, необхідними для охорони та відтворення лісових ресурсів.