Народні депутати-учасники проекту «Модельний округ» та Програма USAID РАДА представили кращі моделі та практики взаємодії з виборцями

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 червня 2018, 12:00

 
Народні депутати-учасники проекту «Модельний округ» та Програма USAID РАДА представили кращі моделі та практики взаємодії з виборцями, напрацьовані в рамках реалізації проекту.

Програма USAID РАДА протягом кількох років впроваджувала пілотний проект «Модельний округ», який покликаний створити найбільш ефективну модель комунікації та взаємодії народних депутатів з виборцями за допомогою як класичних, так і інноваційних механізмів та інструментів, що передбачені різними компонентами Програми.

Завдання проекту - надання народному депутату та його команді різноманітної підтримки (експертна, аналітична, технічна, організаційна) для вирішення актуальних проблем округу.

Участь у проекті брали семеро народних депутатів, які представляють різні фракції та обрані як у мажоритарних округах, так і за списками політичних партій.

Програма USAID РАДА пропонувала кожному з семи народних депутатів скористатися наступними інструментами для налагодження діалогу і співпраці з виборцями:

• Проведення міських зібрань у форматі «таун-холл» та громадських слухань в модельних округах;

• Публічні обговорення (консультації) проектного законодавства;

• Системні заходи, спрямовані на покращення спілкування з депутатами місцевих рад округу;

• Підтримка проведення виїзних засідань комітетів, комітетських слухань, зокрема щодо бюджету, інфраструктури, комунальних послуг тощо, в округах;

• Публічні звіти депутатів перед місцевими радами та виборцями округу;

• Прес-брифінги та прес-конференції;

• Участь журналістів з регіональних видань округу в прес-турі до ВР;

• Вивчення, актуалізація і вирішення проблем округу;

• Тренінги для помічників та команди народного депутата в окрузі;

• Тренінги, навчання та просвітницькі заходи з громадськістю;

• Проведення регіональних колоквіумів для вчителів з обговорення методичних рекомендацій для викладання дисциплін та впровадження навчальної гри «Парламент-агора» в середніх школах округу».

Перший заступник Керівника Апарату Верховної Ради України Петро Боднар, відкриваючи захід, зазначив: «Модельний Округ - це надзвичайно важлива програма. Ми провели багато часу дискутуючи про те, як налагодити комунікацію з громадянами. Саме брак інформації породжує негативний рейтинг, а також ряд питань. Проект Модельний Округ спрямований на вирішення цих проблем, оскільки дає змогу громадянам спілкуватися з депутатами. Я хочу висловити щире сподівання, що комунікації на прикладі Модельного Округу стануть масовими серед депутатів».

На думку заступниці Директора офісу демократії та врядування USAID Енн Хоппер, основна частина відповідального та демократичного інституту полягає у виконанні представницької функції депутатами з виборчими округами. Проект Модельний Округ є ініціативою нашого партнерства разом з Верховною Радою. Ми раді бути партнерами разом з 7 народними депутатами України, які продемонстрували як класичні, так і інноваційні способи комунікації з виборцями, ЗМІ, місцевою владою та громадянським суспільством.

У свою чергу президент Фонду Східна Європа Віктор Лях зазначив, що сьогодні ми представляємо результат 2,5 річної роботи з народними депутатами України, учасниками проекту Модельний Округ. Ми хочемо бачити між парламентом та громадянами взаємодію та комунікацію. Я сподіваюся, що новий формат стане взірцем наслідування у Верховній Раді України, і що наші модельні депутати стануть прикладом для наслідування.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут наголосив, що завдання проекту Модельний Округ полягало в тому, щоб вибудувати моделі комунікації, апробувати їх, а також розвинути традиційні комунікації та запропонувати інноваційні. «Одним із висновків для мене виявилось те, що народні депутати України стали прислухатися до думок інших під час звітувань, міських зібрань та інших подій в рамках проекту. Протягом цих 2 років, ми стали спостерігачами зміни ставлення виборців до народних депутатів України в наших модельних округах», – зауважив він.

Народний депутат Павло Різаненко під час своєї презентації підкреслив, що співпраця з Програмою РАДА в рамках проекту Модельний Округ була взаємовигідною, цікавою та пізнавальною. «Я б хотів поділитися досвідом, який пов’язаний з комунікацією, а саме міськими зібраннями. Основний урок із міських зібрань - це той формат, який дозволяє конструктивно почути один одного. Я дякую Програмі РАДА, що надали методологію та навчили мою команду. Тепер я рекомендую сільським головам, що якщо немає єдиної думки в громаді - скликай міські зібрання», – поінформував Павло Різаненко.

Народний депутат Ігор Гузь поінформував, що зібрав команду помічників після того як його обрали для участі в проекті Модельний Округ. «Ми вирішили зробити акцент на децентралізації. Ми хотіли налагодити співпрацю народного депутата з органами місцевого самоврядування і створенням об’єднаних територіальних громад», - додав він. За його словами, «з допомогою Програми РАДА ми провели ряд заходів, які допомогли об’єднанню ОТГ. Після цих подій, ми створили Асоціацію органів місцевого самоврядування Прибужжя. Ми перейшли у новий формат роботи: кожного місяця ми збираємо голів ОТГ в іншій громаді, ділимося досвідом, забезпечуємо присутність експертів».

Інші учасники заходу також представили свої презентації та висловили подяку Програмі РАДА і проекту Модельний Округ за сприяння активізації роботи з населення та реалізації важливих соціально-політичних проектів.