Комітет з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин провів круглий стіл для напрацювання Національної стратегії відновлення справедливості та миру на окупованих територіях

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 червня 2018, 17:04

Комітет з питань прав людини, національних менших і міжнаціональних відносин за підтримки посольства Великої Британії в Україні, Міжнародного фонду «Відродження» та міжнародної організації «Ініціатива мирних змін» (Peaceful Change initiative) провів круглий стіл на тему: «Напрацювання Національної стратегії відновлення справедливості та миру на окупованих територіях. Посилення спроможності судової системи та механізми запобігання внутрішнього конфлікту в умовах збройної агресії РФ».

Метою проведення «круглого столу» є намір закласти фундамент законодавчої та громадської підтримки національної політики щодо створення умов для відновлення миру на сході України в умовах тимчасової окупації. Зокрема, інституалізації діалогу, як механізму вирішення наслідків збройного конфлікту та запобігання внутрішнього конфлікту. В той же час, дослідити спроможність української судової системи в умовах збройної агресії РФ, де будуть представлені ключові висновки та рекомендації щодо посилення можливості забезпечувати правосуддя в умовах збройної агресії.

«Громадяни України, які знаходяться на непідконтрольних Уряду України територіях, мають розуміти як у Києві бачать шляхи встановлення миру та відновлення і розвитку Донбасу. Ми маємо зробити усе можливе для дотримання їхніх прав і свобод, як і всіх інших громадян України», - наголосив голова Комітету з прав людини Григорій Немиря.

Окрім того, він нагадав, що з початку збройного конфлікту на Донбасі за чотири роки загинуло більш як 10 тисяч людей, в тому числі 223 дитини, поранено понад 30 тисяч, зникли безвісти щонайменше 1300 людей, більш як 1,5 мільйона наших співгромадян стали вимушеними переселенцями.

«Ми маємо пам‘ятати ці жахливі цифри», - додав Григорій Немиря.

Голова офісу Ради Європи в Україні Мортен Енберг наголосив, що його офіс працює в Україні над виконанням Плану дій РЄ для України на 2018-2021 роки та «намагається зробити усе можливе, щоб усі вимушені переселенці мали такі ж права, як і інші громадяни України».

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба повідомив про діяльність ОБСЄ в Україні та підкреслив, що «справедливість та дотримання прав людини мають бути ключовими питаннями при обговорення ситуації в Україні на міжнародному рівні».

Заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Георгій Тука наголосив, що при встановленні миру на Донбасі особливо складним є питання справедливості. «Не існує універсального механізму для врегулювання конфлікту. Кожен має своє бачення справедливості. Хіба можна назвати справедливою невиплату пенсій літнім людям, які, по суті, залишилися заручниками на окупованих територіях. Хіба є справедливим те, що на відбудову зруйнованого внаслідок конфлікту житла виділяється в тисячі разів менше коштів, ніж на будівництво доріг. І таких прикладів безліч», - сказав він.

У цьому зв‘язку Григорій Немиря вкотре наголосив на неприпустимості невнесення до порядку денного ВР Проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо права на отримання пенсій окремим категоріям громадян, реєстр. № 6692. Нагадаємо, що законопроект № 6692, розроблений за сприяння міжнародних організацій, зокрема, ООН, Ради Європи, Норвезької ради в справах біженців та громадських організацій, та який пройшов усі комітети ВР, вже майже рік не виноситься на розгляд до сесійної зали.

У свою чергу Представник України у робочій групі з питань безпеки Мінської переговорної Тристоронньої групи Євген Марчук звернув увагу присутніх на відсутність урядової та публічної програми стосовно того, як українська влада планує повертатися на Донбас, та наголосив, що це є неприпустимим.

В роботі «круглого столу», зокрема, брали участь народні депутати України, представники органів виконавчої влади, представники моніторингових місій та посольств; міжнародних організацій, громадського сектору та експерти.