«Спільна і солідарна позиція європейських країн допоможе зупинити російського агресора», - Голова Верховної Ради України А.Парубій під час виступу в Міжнародній дипломатичній академії, м.Париж

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
11 червня 2018, 12:54


Голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час візиту до Франції виступив в Міжнародній Дипломатичній академії з доповіддю на тему: «Україна, зовнішні та внутрішні виклики».

На початку виступу Голова Верховної Ради наголосив, що Україну і Францію пов’язують дуже давні історичні зв’язки, та нагадав, що Франція стала першою країною Заходу, з якою незалежна Україна підписала міждержавний Договір про взаєморозуміння і співробітництво. Тому для України сьогодні, за словами А.Парубія, надзвичайно важлива підтримка Франції.

На думку Голови Парламенту, Україна переживає найважчі роки своєї державності, відбиваючи російську агресію. «Той, хто вважає, що це просто агресія Росії проти України – дуже помиляється», - сказав Голова Верховної Ради та зауважив, що аби правильно зрозуміти події в Україні, треба на них подивитись в більш широкому плані. За його словами, «Путін кинув виклик глобальній системі безпеки і сьогодні становить глобальну загрозу для всього цивілізованого світу».

А.Парубій нагадав про відомий вислів Володимира Путіна про те, що найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття є розпад Радянського Союзу. «У цих словах є відповідь на багато питань. Ціль Кремля – відновити той геополітичний вплив, який свого часу мав Радянський Союз, – у формі новітньої Російської імперії, і Україна у тих планах є дуже важливою, може, навіть, ключовою ланкою, але не останньою і не єдиною», - підкреслив він.

Голова Парламенту поінформував присутніх, що вчора у Києві завершила роботу Міжнародна конференція трьох держав – України, Грузії і Молдови, яка відбулась також за участю представників парламентів Литви, Латвії та Естонії, під час якої було підписано заяву про створення Міжпарламентської асамблеї Грузії, Молдови та України.

Голова Верховної Ради розповів, що під час Конференції, серед іншого, учасники згадували свою історію – про те, що в Молдові частина країни окупована Російською Федерацією; згадували 2008 рік, коли російські війська розпочали агресію проти Грузії. «Я скажу свою думку, - сказав А.Парубій. - На моє переконання, тоді весь світ не дав адекватної відповіді на агресивні дії Путіна. Ми тоді не змогли проявити солідарності і вірності принципам безпеки, на яких і була побудована Європа після Другої Світової війни. Я впевнений, що тому, що тоді позиція Європи не була такою сильною, через кілька років Путін почав агресію проти України».

Андрій Парубій підкреслив, що українські воїни захищають весь вільний світ, тому що сусіди України, які мають кордон з Росією, точно знають, що вони можуть бути наступними, якщо Україна не втримається. «На превеликий жаль, президент Російської Федерації дипломатію і намагання домовитись відчуває як слабкість і провокацію до ще більш активних дій», - сказав він.

Друге, на чому зосередив увагу Голова Парламенту, - це нові методи так званої гібридної війни. «Сьогодні питання безпеки стало набагато ширше, ніж просто питання безпеки у військовому, традиційному розумінні», - сказав він, визначаючи її аспекти: безпеку економічну, енергетичну, інформаційну, гуманітарну та кібербезпеку.

А.Парубій підкреслив, що «в цій агресії головною є боротьба за уми і серця людей, - а вже потім приходять танки». Україна так категорично і жорстко виступає проти проекту Північний потік-2, тому що кожна європейська країна може відчути на собі всі ці загрози, тому що для В.Путіна це не економічний проект. «Це проект, який має на меті енергетичний шантаж і енергетичний тиск і намагання вплинути на Європу», - зазначив він.

Голова Верховної Ради наголосив, що Україна гостро піднімає питання інформаційного захисту: «Ми бачимо, що російські ЗМІ, у тому числі і глобальні, відіграють роль не засобів донесення інформації, а елементів гібридної війни і пропаганди». Він підкреслив, що для України була дуже важливою позиція Президента Франції, який на початку цього року закликав прийняти закон про недопустимість і несприйняття фейкових новин. «На жаль, дуже багато досягнень вільного світу Путін використовує як методику і засіб поширення свого впливу і впливу своєї ідеології, дезінформації», - сказав він.

А.Парубій також зосередив увагу на глибині проблеми економічного впливу і економічної агресії з боку Росії. «Ми бачимо, як Путін використовує ресурс для глобального впливу, не приховуючи своє фінансування радикальних рухів в різних країнах Європи, пропагуючи євроскептицизм, намагаючись розколоти Європу. І це є сталий приклад того, що його політика має глобальні антиєвропейські цілі», - сказав він.

Однією з важливих Голова Парламенту виокремив кіберзагрозу: «Багато країн Європи вже відчули на собі всю небезпеку кібератак. І тому, щоб давати відповіді на ті виклики, які стоять сьогодні перед Україною, треба розуміти, - вони стоять перед всім європейським континентом». За словами А.Парубія, має бути спільна і солідарна реакція європейських країн для того, аби зупинити агресора.

А.Парубій поінформував слухачів академії про перебіг реформ, що відбуваються в Україні практично в усіх сферах суспільного життя в умовах російської агресії і подякував Франції за чітку позицію в питаннях підтримки санкцій щодо Росії та у допомозі врегулювати конфлікт на сході України мирним шляхом через Нормандський формат.