План заходів в рамках Другої Міжпарламентської конференції "Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО" (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 червня 2018, 19:00


 
У Києві з 8 по 10 червня буде проведено Другу Міжпарламентську конференцію "Грузія, Молдова та Україна: посилення міжпарламентського компоненту регіонального і безпекового співробітництва та розвиток взаємодії з ЄС та НАТО".

Згідно з програмою конференції, у п'ятницю, 8 червня, відбудеться прибуття представників делегацій.

Реєстрація учасників буде проведена у суботу, 9 червня, о 08.00-08.30 (готель «Київ»).

О 09.30-09.45 відбудеться Церемонія покладання квітів головами делегацій до Меморіалу жертв Голодомору.

У «Кришталевій залі» готелю «Київ» з 08.30 по 09.30 буде проведена Спеціальна експертна дискусія щодо формування регіональної відповіді на дезінформацію. Доповідачі: Лаура Джеветт, регіональний директор NDI; Саманта Бредшо, Проект комп’ютерної пропаганди при Оксфордському Інтернет-інституті; Пані Марго Гонтар, співзасновник StopFake.org; Корина Серпо, керівник проектів, "Інтерньюс Молдова"; Євген Магда, виконавчий директор Інституту світової політики. Модератор: Ребекка Хармс, депутат Європарламенту, співголова Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ.

О 10.00 у «Тріумфальній залі» готелю «Київ» розпочнеться церемонія відкриття конференції. Зі вступним словом на церемонії виступлять: Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України; Іраклій Кобахідзе, Голова Парламенту Грузії; Андріан Канду, Голова Парламенту Республіки Молдова. Модератор: Андрій Кубілюс, член Сейму, Литовська Республіка.

Під час відкриття конференції відбудеться церемонія підписання Заяви про створення Міжпарламентської асамблеї Парламенту Грузії, Парламенту Республіки Молдова та Верховної Ради України.

По завершенні церемонії, о 10.30-11.00 заплановано спільний брифінг голів парламентів Грузії, Молдови та України.

Також очікуються брифінги інших учасників конференції.


З 11.00 до 12.30 триватиме Перша панель: "Протистояння новим безпековим викликам" (готель «Київ», «Тріумфальна зала»). Доповідачі: Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України; Іраклій Кобахідзе, Голова Парламенту Грузії; Андріан Канду, Голова Парламенту Республіки Молдова; Ришард Терлецький, заступник Маршалка Сейму Республіки Польща; Майкл Карпентер, старший науковий співробітник, Центр Євразії, Ініціатива "Майбутня Європа" та Центр стратегії та безпеки "Скаукрофт", Атлантична рада; Анна Гомес, член Європейського Парламенту (Португалія), Група Прогресивного альянсу соціалістів та демократів Європейського Парламенту, заступник Голови Спеціального комітету з фінансових злочинів, ухилення від сплати податків та запобігання оподаткуванню. Модератор: Пет Кокс, Президент Європейського Парламенту (2002-2004).


З 12.30 до 14:00 відбуватиметься Друга панель на тему: "Україна, Грузія, Молдова: від Угоди про асоціацію до повної інтеграції в ЄС".

Доповідачі: Марія Іонова, заступник Голови Комітету з питань європейської інтеграції, Верховна Рада України; Віолетта Іванов, Голова Комітету у закордонних справах та з питань євроінтеграції, Парламент Республіки Молдова; Каха Кучава, Голова Комітету з питань охорони навколишнього середовища, Парламент Грузії; Марія Коц, заступник Маршалка Сенату Республіки Польща; Петрас Ауштревічіус, член Європейського Парламенту (Литва), Група Альянсу лібералів та демократів для Європи, член Комітету у закордонних справах; Майкл Галер, член Європейського Парламенту (Німеччина), Група Європейської народної партії (християнських демократів), член Комітету у закордонних справах. Модератор: Петер Вагнер, Голова Групи підтримки України, Європейська комісія.


З 15.00 до 16.00 відбуватиметься третя панель: "Політичний діалог та побудова консенсусу". Доповідачі: Андрій Парубій, Голова Верховної Ради України; Пет КОКС, Президент Європейського Парламенту (2002-2004); Хьюг Мінгареллі, Посол, Голова Представництва ЄС в Україні; Андрій Кубілюс, член Сейму, Литовська Республіка; Пітер Ванхутте, посередник високого рівня, розширення повноважень парламентських та політичних партій; Арчіл Талаквадзе, лідер Парламентської більшості, Парламент Грузії. Модератор: Петрас Ауштревічіус, член Європейського Парламенту (Литва), Група Альянсу лібералів та демократів для Європи, член Комітету у закордонних справах.

По завершенні Третьої панелі Голова Верховної Ради України Андрій Парубій надасть заключні коментарі.

Цього ж дня, з 16.30 передбачений огляд Будинку Верховної Ради України учасниками конференції.

Від’їзд учасників заходу заплановано на 10 червня.

*** 2 березня цього року в Кишиневі (Республіка Молдова) відбулася Міжпарламентська конференція «Грузія, Молдова і Україна: Східне партнерство та сучасні безпекові виклики», в якій взяли участь Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Голова Парламенту Республіки Молдова Андріан Канду, Голова Парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе, представники керівництва парламентів Польщі, Латвії, Литви, Естонії, Болгарії, а також Атлантичної Ради, яка виступила співорганізатором заходу.

На конференції було обговорено проблеми в контексті протистояння пропаганді та дезінформації, питання забезпечення стабільного економічного зростання та верховенства права в рамках Східного партнерства, енергетичної безпеки, а також виклики спільній безпеці.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій у своєму виступі на конференції наголосив, що Україна – «щит Європи, який сьогодні захищає не тільки свою країну, а й увесь вільний світ». Андрій Парубій також виступив з ініціативою створити тристоронню Парламентську Асамблею Україна – Молдова – Грузія за аналогією Парламентської Асамблеї Україна-Литва-Польща.