Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко провела зустріч з делегацією Комітету із закордонних справ, оборони та безпеки Сенату Парламенту Чеської Республіки

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 травня 2018, 18:15

 

З української сторони у зустрічі також взяли участь заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення і контролю за діяльністю дипломатичної служби Борис Тарасюк, голова підкомітету з питань міжпарламентських зв'язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Володимир Ар’єв, заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Марія Іонова, голова підкомітету з питань регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС Комітету з питань європейської інтеграції Оксана Юринець, а також заступник керівника депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Чеською Республікою Віталій Корчик, з чеської сторони – голова Комітету у закордонних справах, оборони та безпеки Сенату Парламенту Чеської Республіки Франтішек Бублан, заступники голови Комітету Гассан Мезіан, Зденьк Брож, член Комітету Томаш Цзернін, а також Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.

Під час зустрічі сторони обмінялися думками з широкого кола актуальних питань двосторонніх відносин у усіх галузях, включаючи й міжпарламентське співробітництво.

Українська сторона висловила подяку за візит на схід нашої держави, оскільки це є надзвичайно важливо для ознайомлення з ситуацією безпосередньо на місці подій.

Українські парламентарії поінформували чеську сторону про внутрішньополітичну ситуацію та стан реформ в Україні. Окрему увагу сторони приділили обговоренню питання протидії російській агресії на Донбасі, необхідності повного відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, а також ситуації, що склалася на території окупованого Криму. У цьому контексті українська сторона наголосила, що надає великого значення ефективній підтримці Чехією зусиль, спрямованих на мирне врегулювання ситуації на Донбасі, зокрема за гуманітарні проекти, підтримку українських дітей.

Учасники зустрічі підкреслили необхідність зупинення будівництва газогону Північний потік-2, оскільки реалізація цього російського проекту загрожуватиме енергетичній незалежності ЄС та завдасть значних економічних збитків усім країнам-транзитерам російського природного газу, включаючи й Україну.

Г.Гопко висловила сподівання на подальшу підтримку Чеською Республікою територіальної цілісності та суверенітету України, посилення санкцій ЄС, а також підтримки реформ для подальшої євроатлантичної інтеграції України.

Чеська сторона запросила українських парламентаріїв здійснити візит Чеської Республіки найближчим часом.