Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко: "Шлях до привабливого інвестиційного клімату лежить через глибокі реформи"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
17 травня 2018, 14:24

17 травня Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко взяла участь у відкритті форуму «EU External investment plan: fostering investment in Ukraine» (Європейський зовнішній інвестиційний план: сприяння інвестиціям в Україну) та обговоренні Європейського зовнішнього інвестиційного плану для України (ЕІР). В роботі форуму беруть участь урядовці, народні депутати, представники міжнародних організацій та фінансових установ.

EIP буде грати ключову роль в підтримці ЄС України, об'єднуючи дієві фінансові інструменти для мобілізації приватних інвестицій на основі структурних реформ.

Ганна Гопко зауважила, що Україна має надзвичайно привабливі можливості для інвесторів та потребує амбітного плану від міжнародної спільноти. Зокрема, енергетична незалежність України є важливою для глобальної безпеки регіону та Європи в цілому, саме тому пріоритетом Європейського Союзу має бути запобігання будівництву «Північного потоку ІІ» як механізму впливу Росії. Голова Комітету у закордонних справах наголосила на потребі продовження ефективних реформ, та на впровадженні змін, незважаючи на виклики виборчої кампанії 2019 року. За її словами, пріоритетами для країни мають залишатися покращення абсорбції коштів та інституціональної спроможності, зокрема, впровадження «Нового європейського інвестиційного плану для України» задля інвестицій в конкретні проекти. «Шлях до привабливого інвестиційного клімату лежить через глибокі реформи, - зазначила Ганна Гопко, - слід ухвалити законопроекти про національну безпеку та антикорупційний суд, покласти край тиску на бізнес-спільноту».

Керівник Програм співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні Беренд де Гроот зауважив, що багато реформ вже просуваються в Україні, зокрема, це інфраструктурні проекти та допомога бізнесу. Беренд де Гроот наголосив на «неможливості реформ без економічного зростання, та залежності економічного покращення від впровадження реформ» та закликав інвесторів до продуктивної співпраці.

Міністр фінансів Олександр Данилюк переконаний, що Україна має багато викликів, але водночас і багато можливостей. Міністр фінансів розповів про здобутки ключових реформ за секторами, які втілюються через прийняття законів та впровадженням нових ініціатив.