Ірина Геращенко закликала ОБСЄ, інші міжнародні організації та НСЖУ надати належну оцінку порушенням прав українських журналістів під час виконання ними професійних обов’язків на Донбасі, в Криму та в Росії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
16 травня 2018, 19:34


    
16 травня, під час виступу з трибуни Верховної Ради України, Перший віце-спікер прокоментувала заяву ОБСЄ від 15 травня ц.р., в якій представники ОБСЄ висловили стурбованість у зв’язку із обшуками в офісі РІА «Новости Україна», який підозрюється в незаконній діяльності. Зокрема, зазначений медіаресурс протягом декількох років в Україні розповсюджував  спотворену інформацією про події в Україні. Інформація містила заклики, спрямовані на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості України, державній та інформаційній безпеці.
Ірина Геращенко зауважила, що ці дії Прокуратури АР Крим спільно з СБУ відбувались  в рамках кримінального провадження за фактами розв’язання Російською Федерацією агресивної війни в інформаційній сфері.
Перший віце-спікер наголосила, що на жаль реальним порушенням прав журналістів не надається належної уваги ні зі сторони міжнародних організацій, зокрема й ОБСЄ, ні зі сторони Національної спілки журналістів України (НСЖУ ).
«На жаль, ми не чуємо заяви відносно долі журналіста Станіслава Асєєва, якого вже рік утримують в окупованому Донецьку; Романа Сущенка, якого незаконно утримують в Росії», - наголосила І. Геращенко.
Політик закликала ОБСЄ, представників інших міжнародних організацій та НСЖУ надати належну оцінку порушенням прав журналістів, які мали місце протягом 2014-2018 років на Донбасі, в Криму та в Росії.  
Ірина Геращенко зауважила, що нині жодна інституція, зокрема й НСЖУ, не фіксує порушення прав журналістів, які мали місце протягом 2014-2018 років на Донбасі, в Криму та в Росії. У цьому зв’язку політик повідомила, що задля отримання зазначеної інформації звернулась до представників ЗМІ України, й на сьогодні сформовано інформацію щодо фактів обстрілів, поранень, які отримали представники знімальних груп під час виконання професійних обов’язків на Донбасі та в АР Крим та м. Севастополь з 2014 року, та інших порушень.
«Ми опрацювали отримані відповіді про десятки обстрілів знімальних груп, захоплення їх в заручники, незаконне вилучення техніки та випадків залякування журналістів під час виконання ними професійний обов’язків в Криму та на Донбасі», - повідомила І. Геращенко.
Ірина Геращенко переконана, що опрацьована інформація має використовуватись у міжнародних судах, зокрема, в позовах до РФ за агресію в Україні та в міжнародних організаціях.
«Цією інформацією також має оперувати і Національна спілка журналістів України у переговорах із  міжнародними колегами, захищаючи права наших журналістів на професію», - підкреслила вона. 
Під час виступу Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко також прокоментувала заяву, підписану керівниками НСЖУ та СЖ РФ 22.02.2018 р. щодо звільнення українського журналіста С. Асєєва.
«У цій заяві відсутній адресат – а це Президент РФ. Саме від його рішення залежить звільнення Станіслава Асєєва та інших незаконно утримуваних українців», - зауважила І. Геращенко. 
Політик подякувала українським журналістам за інформацію щодо порушення їхніх прав на Донбасі, в Криму та в Росії та закликала й надалі направляти інформацію про такі події на її адресу. 
Сформований моніторинг фактів обстрілів журналістів, операторів, репортерів та фотокореспондентів під час здійснення ними професійних обов’язків, а також застосування інших перешкод на тимчасово окупованих територіях України з 2014 р. передано для роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України, Міністерству інформаційної політики України та Міністерству закордонних справ України.