У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбулася зустріч з представниками програми Антикорупційна ініціатива ЄC в Україні

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 травня 2018, 15:39

 
У Комітеті з питань запобігання і протидії корупції відбулася робоча зустріч із керівником програми Антикорупційна ініціатива Європейського Союзу в Україні Екою Ткешелашвілі та старшим антикорупційним радником цієї програми Клеменсом Мюлером. Комітет під час заходу представляли: Перший заступник голови Комітету Юрій Савчук, заступник голови Комітету Ігор Попов та голова підкомітету з питань правового забезпечення та контролю за діяльністю спеціальних органів у сфері запобігання і протидії корупції Олег Осуховський.

Робоча зустріч була присвячена обговоренню проекту Закону про Антикорупційну стратегію на 2018 - 2020 роки. Сторони обмінялися думками щодо необхідності проведення круглого столу для координації дій з метою вироблення виваженого документу -  Державної програми щодо реалізації засад державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2018—2020 роки.

Так, перший заступник голови Комітету Юрій Савчук зазначив, що проект Закону про Антикорупційну стратегію на 2018 - 2020 роки, який нещодавно внесений на розгляд Верховної Ради Кабінетом Міністрів, - це засадничий документ, що визначатиме державну політику у цьому напрямку на найближчі роки. У свою чергу, заступник голови Комітету Ігор Попов наголосив на важливості проведення щорічних парламентських слухань, відповідно до вимог Закону України «Про запобігання корупції», на яких має затверджуватися та оприлюднюватися щорічна національна доповідь щодо реалізації засад антикорупційної політики (поточної Антикорупційної стратегії).

Голова підкомітету з питань правового забезпечення та контролю за діяльністю спеціальних органів у сфері запобігання і протидії корупції Олег Осуховський зауважив, що народні депутати України, у тому числі його однопартійці, підтримуватимуть прийняття даної Антикорупційної стратегії та вноситимуть свої пропозиції до її редакції.

У ході зустрічі сторони також обговорили низку інших питань антикорупційної спрямованості, зокрема йшлося про звіт щодо аналізу діяльності Національного антикорупційного бюро України, проведеного на замовлення міжнародних партнерів (Посольства США в Україні та Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу в Україні) та на прохання самого Національного антикорупційного бюро України.

Окрему увагу учасники зустрічі приділили обговоренню представленої Комітетом інформації про усіх кандидатів, які подали свої заявки на участь у кваліфікаційному відборі представника від Верховної Ради України у члени комісії незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності Національного антикорупційного бюро України.

У контексті розгляду Верховною Радою України вже найближчим часом нового базового документа з антикорупційної політики в Україні (Антикорупційної стратегії) на 2018-2020 роки сторони акцентували увагу на важливості подальшого діалогу.